6/3/14

Πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα μέσω e-bay του υπουργείου Οικονομικών

Μετά τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο, η σύγχρονη τεχνολογία επιστρατεύεται και σε ένα ακόμη πεδίο δράσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, σε αυτό των πλειστηριασμών κατασχεμένων ακινήτων.
«Κοράκια τέλος» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών, που είδε ότι το μέχρι τώρα σύστημα με τους πλειστηριασμούς ούτε αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε δίκαιο είναι, τόσο για εκείνους που χάνουν το ακίνητό τους όσο και για τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία.
Ο σχετικός νόμος που επιτρέπει τους πλειστηριασμούς μέσω του Διαδικτύου έχει ψηφιστεί εδώ και μερικούς μήνες, όμως ο μηχανισμός για την υλοποίηση του μέτρου μόλις τώρα φαίνεται να είναι έτοιμος. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διενεργούνται οι τελικές προετοιμασίες, με συνεχείς συσκέψεις στις οποίες μετέχουν διευθυντικά στελέχη κρίσιμων εφοριών, και εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Αυτό θα γίνει με την επιλογή περίπου 100 ακινήτων-φιλέτων απ’ όλη την Ελλάδα, κυρίως από τις πολύ μεγάλες πόλεις και τα κοσμοπολίτικα νησιά.
Η επιλογή θα γίνει με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, προκειμένου να γίνει ένα δυνατό crash test του συστήματος και να εντοπιστούν οι δυνατότητες και οι αδυναμίες, για να περάσει μετά στη φάση της πλήρους και ολοκληρωτικής εφαρμογής σε όλες τις ΔΟΥ και για τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο.
Η σύλληψη της ιδέας από τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών ήταν απλή όσο και ουσιώδης, καθώς ως προς την ανακάλυψη τρόπων για το πώς θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι η κυβέρνηση αποδεικνύεται ενίοτε ιδιαίτερα ευρηματική.
Αντί ο πλειστηριασμός να «χάνεται» σε μια χρονοβόρα διαδικασία με δικαστικούς επιμελητές που έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους ρυθμούς και με προβληματικές μεθόδους ενημέρωσης, με τις οποίες δύσκολα ενημερώνεται το ευρύ κοινό για τα ακίνητα προς διάθεση, αυτό θα γίνεται μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας την οποία θα διαχειρίζεται το υπουργείο - και φυσικά θα τη βλέπουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο κάποιοι μυημένοι.
Τα βήματα είναι επίσης απλά: αφού η κάθε εφορία θα ολοκληρώνει την κατάσχεση και τη γραφειοκρατία που απαιτείται για τον πλειστηριασμό, θα στέλνει επαγγελματίες φωτογράφους στο ακίνητο προκειμένου αυτό να φωτογραφίζεται ώστε να δίνεται μια πλήρης εικόνα στον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Το φωτογραφικό υλικό και όλα τα στοιχεία του ακινήτου θα αναρτώνται στη συνέχεια στην ιστοσελίδα και θα καλούνται οι υποψήφιοι αγοραστές να εκδηλώσουν το αρχικό ενδιαφέρον τους. Ο πλειστηριασμός δεν θα ξεκινά αμέσως, αλλά θα υπάρχει μια διαδικασία «κοσκινίσματος» των ενδιαφερομένων, για να αποφεύγονται σκοπιμότητες και σαμποταρίσματα.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος δηλαδή θα καλείται να παρουσιάσει σειρά στοιχείων και όχι απλώς ένα ονοματεπώνυμο και να πείθει ότι πρόκειται για σοβαρή περίπτωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαμορφώνεται ένας κατάλογος υποψήφιων αγοραστών, έκαστος εκ των οποίων θα έχει συγκεκριμένο προφίλ.
Για παράδειγμα, θα ελέγχεται ο καθένας με βάση τον ΑΦΜ του, εάν χρωστά στο Δημόσιο - φυσικά θα αποκλείεται εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα εξετάζεται γενικά η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση -κατά το δυνατόν- προκειμένου να δικαιολογείται η δυνατότητά του να διεκδικήσει το ακίνητο. Το προφίλ του δηλαδή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο, αξιόπιστο και καθαρό για να λάβει μέρος στη διαδικασία και να μη γίνει ο πλειστηριασμός «τσίρκο». Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν ακόμη καταλήξει τι επιπλέον εγγυήσεις θα πρέπει να προσκομίσει ο υποψήφιος αγοραστής. Υπάρχει η σκέψη για εγγυητική επιστολή τράπεζας με ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ, που πιθανόν να προσαρμόζεται ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Εκτός και αν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας δέσμευσης ενός αντίστοιχου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Η τιμή εκκίνησης συζητείται, αν και η επικρατέστερη, όχι όμως και κατ’ ανάγκην λογική, προσέγγιση, με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία του πλειστηριασμού, θα αρχίζει αυτή καθαυτή η φάση των προσφορών, που θα έχει όμως ένα συγκεκριμένο και εξαρχής προσδιορισμένο χρονικό περιθώριο, μάλλον δύο ημερών. Με το… σφύριγμα της λήξης, το ακίνητο θα κατακυρώνεται αυτομάτως στην καλύτερη προσφορά.  Ολη αυτή η διαδικασία θα είναι προφανώς απολύτως διαφανής, καθότι online, ενώ θα συντμηθούν οι χρόνοι από την κατάσχεση έως την πώληση. Το υπουργείο προωθεί ταυτόχρονα και την άρση μιας σειράς γραφειοκρατικών εμποδίων για τους πλειστηριασμούς ώστε να μη βάζει κάθε υπηρεσία του Δημοσίου τρικλοποδιές στην άλλη, όπως συχνά και μάλλον ακούσια συμβαίνει έως τώρα. Ελπίζει δε ότι, αφού θα απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και σε κάθε δυνατό ενδιαφερόμενο, θα προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κατασχεμένα ακίνητα, κάτι που θα οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές εκποίησης, άρα αυξημένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία.
Αρκεί φυσικά στο μεταξύ να βελτιωθούν και άλλες παράμετροι που σχετίζονται τόσο με τη φορολογία των ακινήτων όσο και με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τις δυνατότητες και τις επιλογές των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: