26/3/14

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Χρειάστηκαν δύο συναντήσεις για να υπογραφεί η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μονοετούς διάρκειας, μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων.

Με αυτήν, διασώζονται το επίδομα γάμου, ο 13ο και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται και γονική άδεια στον πατέρα, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε πως  η συμφωνία υπεγράφη υπό τη σκιά των νέων μνημονιακών νόμων. «Υπογράφουμε με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας. Θα αγωνιστούμε για να εισακουστούμε και να λειτουργούν ελεύθερες οι διαπραγματεύσεις» είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, οι δύο πλευρές πέτυχαν να υπογράψουν μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και «τώρα πρέπει να δουλέψουν για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».

Αναφορικά με το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίζεται ότι: "Παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει".

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «...Σήμερα στο παρά πέντε, αλλά και οι πέντε, υπογράψαμε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης, και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Επιβεβαιώνεται, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η  κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: