29/3/14

Ένα εξάμηνο νωρίτερα έρχονται οι μειώσεις στις επικουρικές(λόγω του νέου υπολογισμού) που ίσως ξεπεράσουν το 30%!

Το... τέλος των επικουρικών συντάξεων επισπεύδεται κατά ένα εξάμηνο, αφού ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, που ισοδυναμεί με περικοπές οι οποίες μπορεί να υπερβούν ακόμα και το 30%, θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2014, αντί για την Πρωτοχρονιά του 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση 24 κοινωνικών πόρων που τροφοδοτούσαν με τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα τα επικουρικά ταμεία, αλλά και η υιοθέτηση κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, αντί του αναδιανεμητικού που ίσχυε έως τώρα, οδηγούν στη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε ένα απλό βοήθημα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων θα προκύπτει μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα προσδιορίζει το ύψος τους, με βάση δεδομένα όπως είναι τα έσοδα των Ταμείων, αλλά και η οικονομική συγκυρία. Ουσιαστικά, για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων. Στην περίπτωση που εντοπίζονται ελλειμματικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης, δίνεται το δικαίωμα στον υπουργό Εργασίας να αποδέχεται αιτήσεις μείωσης των συντάξεων έως του σημείου να μη δημιουργούνται επιπλέον ελλείμματα.

Ηδη από την 1η Ιανουαρίου 2014 άρχισαν να δημιουργούνται ατομικές μερίδες για όλους τους ασφαλισμένους, από τις οποίες θα προκύπτει στο εξής το ύψος της επικουρικής σύνταξης με κεφαλαιοποιητικό τρόπο, δηλαδή απολύτως ανάλογο με τις εισφορές που καταβάλλονται.

Η χαριστική βολή όμως για τα επικουρικά ταμεία έρχεται από την Πρωτοχρονιά του 2015 και μετά, οπότε καταργούνται 24 κοινωνικοί πόροι. Οι απώλειες στα έσοδα των Ταμείων αναμένεται ότι θα είναι τεράστιες, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να τις υπολογίζουν κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: