29/3/14

1,33 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι για τα εισοδήματα του 2013 σε μισθωτούς-συνταξιούχους!

Πρόσθετο φόρο εισοδήματος 1,33 δισ. ευρώ έναντι του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα νέα μέτρα-σοκ που ισχύουν από φέτος. Συνολικά οι Ελληνες καλούνται να πληρώσουν 12,908 δισ. ευρώ μέσω των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2013), από 11,575 δισ. πέρυσι.  Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά από όλους τους φορολογουμένους το αργότερο έως τις 30/6/2014. Ομως τα ποσά των φόρων που θα βεβαιωθούν θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014), ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής στην οποία θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις.

Φέτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς θα τεθούν σε ισχύ νέες επαχθείς ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος.

Οι λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2013 διευκρινίζονται πλήρως με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Από την εγκύκλιο προκύπτει ειδικότερα ότι με τις ρυθμίσεις του ν. 4110/2013 επέρχονται από φέτος οι ακόλουθες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος:

1) Κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.

2) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

3) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογουμένου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους από μισθούς ή συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και τα εισοδήματα που απαλλάχθηκαν από τη φορολογία ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς, όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από συμμετοχές σε εταιρίες, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τα εισοδήματα από ρέπος, ομόλογα και καταθέσεις στο εξωτερικό. Μέχρι πέρυσι τα ποσά αυτά δηλώνονταν αθροιστικά στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Φέτος το καθένα από τα ποσά αυτά απαιτείται να γραφτεί ξεχωριστά! Για τα ποσά αυτά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά ατομικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ.

4) Περικόπτονται φοροαπαλλαγές ακόμη και για ανάπηρους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω, αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που προέκυπτε με την εφαρμογή του πρόσθετου αφορολογήτου των 2.000 ευρώ ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη των 200 ευρώ.


Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο οι δόσεις

Εως τις 30 Ιουνίου 2014 όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες) θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 (τα έντυπα Ε1). Δηλαδή η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η 30ή Ιουνίου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί στους οποίους δηλώνονται τα φορολογητέα ποσά μισθών και συντάξεων, οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι που παρακρατήθηκαν θα είναι φέτος προσυμπληρωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα, καθώς με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στο σύστημα ΤΑΧISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδίδονται και θα αναρτώνται άμεσα, σε ηλεκτρονική μορφή, στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Οποτεδήποτε όμως κι αν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013, οι περίπου 8.300.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε τρεις δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων θα λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.

Τα έντυπα Ε2 (για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν εντός του 2013 και τα κενά κτίσματα) και Ε3 (για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων) οι υπόχρεοι θα μπορούν να τα υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε κάθε περίπτωση, πριν από την υποβολή του βασικού εντύπου Ε1. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: