12/3/14

Στο 1,91 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη το 2013

Κάτω από το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα στα 1,919 δισ. ευρώ έκλεισε τελικά για φέτος η φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται για το μικρότερο προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί για το φάρμακο τα τελευταία δέκα χρόνια, πολύ πιο κάτω από 2,4 δισ. που ήταν το όριο το 2004. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως η τρόικα θα δεχόταν την πρόταση του υπουργείου για μικρότερη συρρίκνωση του διαθέσιμου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ, το «ψαλίδι» στο φάρμακο για το 2014 αγγίζει συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ, καθώς πέρσι το ταβάνι της δαπάνης είχε οριστεί στα 2,371 δισ., ποσό το οποίο ήδη θεωρούνταν ανεπαρκές για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, έγινε προσπάθεια προκειμένου ο προϋπολογισμός του φαρμάκου να ανέβει στα 2,15 δισ. ευρώ τουλάχιστον, εντούτοις ο στόχος καθορίστηκε με γνώμονα τη συνολική χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξαν μεταξύ άλλων και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Μαχαίρι όμως πέφτει φέτος και στην ετήσια φαρμακευτική νοσοκομειακή δαπάνη, η οποία ορίστηκε στα 535 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2013.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προέρχεται από τις νέες χαμηλότερες τιμές που έλαβαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά την τελευταία τιμολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση που θα επέλθει με την εφαρμογή των τιμών του νέου τιμοκαταλόγου υπολογίζεται στα 238 εκατ. ευρώ (ποσοστό 4,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο δελτίο τιμών). Η εκτιμώμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 202 εκατ. (ποσοστό μείωσης 5,48%), ενώ η εκτιμώμενη μείωση για τα νοσοκομεία θα είναι άλλα 36 εκατ. (μείωση 2,62%). 

Σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού, τη διαφορά θα κληθούν να επιστρέψουν για ακόμη μια φορά οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τη μορφή clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών). Οι φαρμακευτικές εντούτοις, μπροστά στο ενδεχόμενο να καλύψουν πάλι την υπερβάλλουσα δαπάνη, είχαν ζητήσει ο προϋπολογισμός του φαρμάκου να οριστεί στα 2,25 δισ. ευρώ και να διατηρηθεί σταθερός για τα επόμενα χρόνια μέχρι την έξοδο από την κρίση, πρόταση που τελικά δεν εισακούστηκε.

Φρένο πάντως στην υπέρβαση της δαπάνης αναμένεται να αποτελέσει και το πλαφόν συνταγογράφησης που έχει επιβληθεί από τις αρχές του χρόνου στους γιατρούς. Ειδικότερα, έχει τεθεί σε κάθε γιατρό ανώτατο όριο κόστους και όγκου φαρμάκων που συνταγογραφεί κάθε μήνα, το οποίο είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το μέσο όρο που των συνταγών του 2013. Σε περίπτωση που ο γιατρός υπερβεί το όριο, τότε η πλατφόρμα της συνταγογράφησης «κλειδώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: