22/3/14

Το συγκλονιστικό ενσταντανέ που έπιασε ο φακός μετά την αναβίωση της πορείας των «Λακκο-Δαιμόνων»

Μπορεί να έχει καταντήσει κοινότοπο, αλλά πολλές φορές μια φωτογραφία αξίζει εκατομμύρια λέξεις, όχι μόνο χίλιες. Η γονυκλισία του υπερήφανου στρατιώτη μπροστά στο μνημείο για τον ήρωα του 1821 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα. Μηνύματα εθνικής ανεξαρτησίας και περηφάνιας, μηνύματα του ονείρου που οι Ελληνες μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα. Περιέχει όμως και μηνύματα προς όλους αυτούς που διαχρονικά επιχειρούν να απαξιώσουν το έργο και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στον τόπο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αναβίωσε την πορεία των «Λακκο-Δαιμόνων».

Στην πορεία 85 χλμ. συμμετείχαν 72 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από όλη την Ελλάδα, που έτρεξαν τον δρόμο με οπλισμό και φορτίο μάχης!

Η τελετή έναρξης έγινε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη, την Τρίτη 18 Μαρτίου ξεκίνησαν από το Γύθειο και την τελευταία ημέρα, Τετάρτη 19 Μαρτίου, από τα Ανω Δολιανά (Αγ. Ιωάννης) με δρομολόγιο Ανω Δολιανά - Ρίζες - Λιθοβούνια - Στενό - Νεοχώρι - Αγ. Βασίλειος - Πέλαγος - Α/Δ Τρίπολης - Τρίπολη (πλατεία Αρεως).

Τελικός προορισμός ήταν η πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου κατέφθαναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κουρασμένα μεν αλλά περήφανα που έτρεξαν συμβολικά για τους αγώνες της πατρίδας και για να τιμήσουν τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Το πιο δυνατό χειροκρότημα έλαβαν οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που κατάφεραν να τερματίσουν, καθώς και ο τελευταίος ένστολος, που τερμάτισε ξυπόλητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: