5/3/14

Ο Θεοδωράκης αθώωσε τον Παπανδρέου για το ΔΝΤ στην παρουσίαση του νέου κόμματος του

«Συγχωροχάρτι» στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που παρέδωσε τη χώρα μας στο ΔΝΤ (ανήκε εξάλλου στους έμπιστους συνομιλητές και τους άτυπους συμβούλους), έδωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της επίσημης πρώτης της πολιτικής κίνησης Το Ποτάμι. «Η Ελλάδα είχε ένα πρόβλημα που δεν μπορούσε να το λύσει μόνη της, έπρεπε να βοηθηθεί από τους εταίρους μας και το ΔΝΤ!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του (όρθιου) κ. Θεοδωράκη που ουσιαστικά αθώωνε τον «καπετάνιο του Τιτανικού» για τις αμαρτίες του. Μάλιστα, ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος, που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών μόνο στις ευρωεκλογές, εμφανίστηκε αρκούντως... αριστερός, διερωτώμενος γιατί «πρέπει να υπάρχουν εθνικοί στρατοί»! Πήγε δε και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα, παρά μονάχα ευρωπαϊκά.

Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο, έστριψε διά του αρραβώνος λέγοντας ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό». Προσέθεσε, πάντως, ότι το «μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή της χώρας δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση».

Παράλληλα έδειξε ότι θα επιχειρήσει να ψαρέψει ψήφους σε ιδιαιτέρως θολά νερά, καθώς ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές καταβολές του, είπε ότι δεν προσδιορίζεται ούτε ως δεξιός ούτε ως αριστερός αλλά ούτε και ως κεντρώος. Απέφυγε επίσης να ανοίξει τα χαρτιά του όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί σε περίπτωση που εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή. «Κοίταξε, θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ομάδες του Eυρωκοινοβουλίου. Ελπίζω να βρούμε συμμάχους για μεγάλα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε ως... αυτόκλητος σωτήρας της χώρας, ο οποίος «προσπαθεί να τα κάνει όλα διαφορετικά και υπερασπίζεται το διαφορετικό». Αν και αθώωσε αρχικά τον Γιώργο Παπανδρέου, λίγο αργότερα (σε μία από τις περιπτώσεις που άδειασε τον εαυτό του) υποστήριξε ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα είναι και ευθύνη των πολιτικών», ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε συγγένεια με τους πολιτικούς.

Αναφορικά με τις προτάσεις του για το πολιτικό σύστημα περιορίστηκε στα απολύτως βασικά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αυστηρά και όχι νωρίτερα, να δίδεται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18 έτη, να εφαρμοστεί η απλή αναλογική αλλά να μπορεί ο ψηφοφόρος να διαλέγει πρόσωπα από διαφορετικά κόμματα (οδηγός είπε είναι το γερμανικό σύστημα) και τέλος να υπάρξει μικρότερη Βουλή.

Τέλος δεν παρέλειψε να ρίξει και τις σπόντες του τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. « Αμφιβάλλω αν αυτοί που μας οδήγησαν στα αδιέξοδα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση» είπε αρχικά και συμπλήρωσε φωτογραφίζοντας την Κουμουνδούρου: «Εγώ θα είμαι ο αρχηγός στο Ποτάμι μέχρι τουλάχιστον το επόμενο συνέδριο που ίσως αμφισβητηθώ από τις συνιστώσες».
Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: