6/3/14

Εξαφανίζεται το επάγγελμα του Μηχανικού

Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες μηχανικούς, ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ που βλέπουν την ανεργία στον κλάδο τους να γιγαντώνεται, την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοί τους κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι  έχει απομείνει μόνο το 15%  της οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ’ όγκο) γεγονός που έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας,  μάλιστα όπως καταγγέλλουν, μη καταγραφόμενης ανεργίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

Έτσι, περισσότεροι από 50.000 μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί, κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Μέχρι το 2013 1.200 μηχανικοί είχαν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα 3.000 αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.

Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία (2011-2013) έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις υψηλές   εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.

Όπως κατήγγειλαν οι μηχανικοί σε συνέντευξη τύπου,  όλα τα παραπάνω δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στο ασφαλιστικό τους, καθώς μέσα σε μόλις 2 χρόνια, αύξησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:5. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το κούρεμα αποθεματικών που επέβαλλε το PSI (από 3,2 δισ. σε 1,8 δισ. ευρώ), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (600 εκατ. ευρώ) και τις επενδύσεις σε Τραπεζικές μετοχές, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ταμείο τους. 

Οι μηχανικοί καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας, καθώς θεωρούν αδιανόητη την από  19 Φεβρουαρίου  εντολή  και  αποστολή στοιχείων και Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλής στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο κατασχέσεις τυχόν κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: