12/3/14

Αντί δήλωσης στήριξης οι δανειστές ζητούν συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας

Φιάσκο για τον Γιάννη Στουρνάρα αποδείχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αφού οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν ενέδωσαν στον ευσεβή πόθο του Ελληνα υπουργού, ο οποίος επί μέρες τούς παρακαλούσε να κάνουν μία δήλωση υπέρ της χώρας.

Αντιθέτως, οι σκληροί δανειστές πίεσαν και πάλι τον κ. Στουρνάρα να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας. Και όχι μόνον αυτό. Η τρόικα εγείρει και νέες πιέσεις σε καυτά θέματα, όπως το πάγωμα των αμοιβών σε επίπεδο... κατώτατου μισθού.

Οπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», η τρόικα θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις, όπως το θέμα της κατάργησης των τριετιών που προσαυξάνουν τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται μόνιμα... με τον κατώτατο μισθό, αφού δεν θα δίνονται αυξήσεις κάθε τρία χρόνια όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία!

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός υποχώρησε κατά 22%, στα 586 ευρώ μεικτά -και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32%, στα 511 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές-, ενώ οι προσαυξήσεις έχουν παγώσει. Η τρόικα απαιτεί τώρα την πλήρη κατάργησή τους από το 2017 και μετά. Πρόκειται για πάγιο αίτημα του ΔΝΤ που επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες ισοπέδωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και να μην υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στις αποδοχές, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι νεοδιόριστος ή έχει αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας.


Ο Ντάισελμπλουμ

Προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και Αθήνας το συντομότερο δυνατόν: «Είναι σημαντικό για όλους μας και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα».

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις. Αύριο Τετάρτη θα επιστρέψουν οι Ματίας Μορς (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν επιτευχθεί η συμφωνία, η Ελλάδα θα λάβει σε... δόσεις το ποσό των 10,4 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής του Κλ. Ρέτλινγκ. Επίσης, θα αποδεσμευτούν τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 5,4 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι το Ταμείο «οφείλει» τρεις δόσεις προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ η καθεμία.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τις Τράπεζες, στην οποία οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επιχείρησαν να επιτύχουν μια προσωρινή συμφωνία για τον μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM). Τη σκυτάλη θα πάρει σήμερα το Ecofin που θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: