18/3/14

Συμφωνία-«μυστήριο». Τον Μάιο οι παροχές που "δείχνουν" πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. για το 2013!

Τον Μάιο θα διανεμηθούν τα 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε 1 εκατ. πολίτες, αλλά αυτά θα είναι μέρος μόνο από το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει σχηματίσει η κυβέρνηση από το 2013.  Για να καλυφθούν δράσεις και μέτρα ύψους 2,85 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σχεδιάζει η κυβέρνηση για φέτος, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τελικά στα 3 δισ. συνολικά.
Ωστόσο στο «πακέτο» των 2,9 δισ. ευρώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση του ΣτΕ και για αυτό ίσως απαιτηθεί να ληφθούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το πρωτογενές πλεόνασμα θα καλυφθούν:
-          Τα 500 εκατ. ευρώ για 1 εκατομμύριο δικαιούχους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως πχ των πολυτέκνων ή όσων κάνουν ρυθμίσεις χρεών στις τράπεζες, αλλά και για αυξήσεις σε ενστόλους.
-          350 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
-          1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους
-          1 δισ. ευρώ για κάλυψη του χρέους
-          20 εκατ. ευρώ για τους άστεγους
-          60 εκατομμύρια για αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών, βάσει δικαστικών αποφάσεων.
Στα 2,9 δισ. ευρώ όμως δεν έχει περιληφθεί κονδύλια για τους μισθούς των ενστόλων. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα απαιτηθούν έως 500 εκατ. ευρώ για αναδρομικά και κάτι λιγότερο για κάθε χρόνο πλέον στο εξής. Όταν καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση, θα αποφασιστούν και τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθούν τα ποσά αυτά.
Συμφωνία-«μυστήριο»
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μεν ότι η «η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και ότι το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Τρόικα ότι "επετεύχθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο" (Staff Level Agreement") αλλά, όπως όλα δείχνουν, στην πραγματικότητα αυτό συνέβη γιατί επήλθε συμφωνία σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών,  για να μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παροχές.
Η πραγματική διαπραγμάτευση πάντως ακόμα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για τις επόμενες μέρες. «Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι «πετύχαμε αρκετά θέματα στην διαπραγμάτευση».
Παραμένει άγνωστη όμως η τύχη των αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών ανέφεραν πως δεν θα δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα αυτά, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία τις επόμενες ημέρες. Τότε μόνο αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον κύριο Στουρνάρα εφ’όλης της ύλης.
"Τελειώσαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση", δήλωσε συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα.
Όπως είπε, τα σχετικά κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν και το απογεύμα θα έχουμε σταθερό μήνυμα από τους εταίρους.
Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και σημείωσε πως αυτή η επιθεώρηση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα.
«Τα καταφέραμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Οικονομικών. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατ. Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή -όπως είπε- στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ειδική μέριμνα για τους άστεγους για τους οποίους προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κλπ.
"Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος και αυτό θα κάνουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ανακοίνωσε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουλίου για εργοδότες αλλά και εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από το 44% οι εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9% και θα διαμορφωθούν περίπου στο 40%.  Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94. 
Eκτίμησε ότι με το μέτρο αυτό θα ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ΜμΕ και θα δοθεί ώθηση στην απασχόληση. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθεσε, θα οδηγήσει «σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».
Ακόμα, μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Έτσι, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια. ενώ όπως δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, "ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και, πάντως και εδώ, νωρίτερα από τις προβλέψεις".
"Δεν χρειάζονται και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Η προσπάθεια συνεχίζεται για να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: