12/3/14

Η απάντηση για τα 245.000.000 € που έχει χρεωθεί το Δημόσιο, όταν μπήκε εγγυητής στα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), τα οποία έχει φορτωθεί το Δημόσιο ως εγγυητής, απέστειλε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 245.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο έφτασε στη Βουλή ως απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλας Ξουλίδου με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών του 2004, του 2005 και του 2007, παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς διασφάλιση δανείων χορηγηθέντων στο Μέγαρο Μουσικής ύψους 90.000.000 ευρώ και 60.000.000 ευρώ εκ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και 95.000.000 ευρώ εκ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, κατ’ εφαρμογήν του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κατάπτωσης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση αδυναμίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να εξυπηρετήσει τις σχετικές δανειακές υποχρεώσεις του, θα αποπληρώσει τα δάνεια βεβαιώνοντας εις βάρος του Οργανισμού τα καταβαλλόμενα ποσά ως δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τον οργανισμό από το υπουργείο Πολιτισμού φτάνει τα 3.000.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μεγάρου μέσω ειδικής χρηματοδότησης ύψους 2.679.265 ευρώ. Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του Μεγάρου και δεν σχετίζονται με τις ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.

Από την πλευρά της η κυρία Ξουλίδου ανέφερε ότι οι πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχουν δημιουργήσει ποικίλα ερωτήματα αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητά του, καθώς κάνουν λόγο για αδυναμία του ΟΜΜΑ να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που είχε λάβει με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. «Αλγεινή εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει η επιλεκτική αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο έχει λάβει πολύ υψηλές χρηματοδοτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, την ίδια ώρα που άλλοι πολιτιστικοί φορείς εγκαταλείπονται στην τύχη τους και αδυνατούν να συνεχίσουν το έργο τους» καταλήγει η κυρία Ξουλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: