4/3/14

Ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ουκρανία φτάνει τα 23 δισ. ευρώ

Η διοίκηση της ΕΚΤ εδώ και μερικά 24ωρα βρίσκεται επί ποδός λόγω  των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Draghi. Οι αυστριακές και οι ιταλικές τράπεζες έχουν τα μεγαλύτερα ανοίγματα στη χώρα που απειλεί να φέρει ξανά στην καρδιά της Ευρώπης τις «θερμές» συγκρούσεις. 

Το συνολικό ποσό των ανοιγμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) είναι περί τα 23 δισ. ευρώ με στοιχεία του 2013. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο μεγάλος ευρω-ασθενής η Ιταλία και ακολουθεί η Αυστρία με τις ΗΠΑ και την Γερμανία σε αρκετή απόσταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΚΤ οι ιταλικές τράπεζες και κυρίως η Unicreditο έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αυστριακές να ακολουθούν και –σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών– κινδυνεύουν πλέον να χάσουν το rating της ανώτατης πιστοληπτικής βαθμίδας.

Οι ανησυχίες της ΕΚΤ έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία επηρεάζουν τις διαδικασίες των επερχόμενων stress test καθώς και για τα δύο τραπεζικά συστήματα της Ιταλίας και της Αυστρίας η «ευπάθεια» αφορά μεγάλους τραπεζικούς Ομίλους για τους οποίους πρέπει πλέον να εξετασθούν οι κεφαλαιακοί κίνδυνοι με εντελώς διαφορετικά –αυστηρότερα– σενάρια. 

Ο κ. Draghi πάντως πέραν των στενά τραπεζικών κινδύνων επισήμανε τις παρενέργειες από τις γεωπολιτικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και συνέδεσε –παραδόξως για ένα κεντρικό τραπεζίτη–  τους κινδύνους για την Ευρώπη με αυτή την διάσταση των γεγονότων βάζοντας τις τραπεζικές στο περιθώριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: