17/3/14

Γκάλοπ «σχιζοφρένειας», με το 41% να μην εκδηλώνεται.

Τα... μολύβια κάτω έχουν αφήσει οι αναλυτές και οι εκλογολόγοι. Οσα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μοιάζουν όπως λένε με πορεία σε... ναρκοπέδιο, καθώς τα ποσοστά που καταγράφουν 50 ημέρες πριν από τις εκλογές ναι μεν δημιουργούν καποιο κλίμα, αλλά ρισκάρουν ταυτόχρονα και την αξιοπιστία τους. Και αυτό διότι από τη μια υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων και από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που μόνο στο άκουσμα εταιρίας μετρήσεων, αντί να απαντούν, κλείνουν αμήχανοι το τηλέφωνό τους.

Χαρακτηριστικό της «σχιζοφρένειας» που βιώνουν οι αναλυτές είναι ότι μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσε ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου 41%! Κι όμως, η εταιρία έδωσε την ίδια ώρα ποσοστά στα κόμματα, που από ό,τι φαίνεται δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις του εκλογικού σώματος.

Παράλληλα, οι πολίτες από την πλευρά τους (με εξαίρεση μια μικρή κατηγορία που ήδη έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και μια άλλη ομάδα που διαχρονικά «τρελαίνει» τους δημοσκόπους κάνοντας «πλάκα») εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, περιμένοντας στην κυριολεξία να εκδηλωθουν πάνω από την κάλπη.

Αυτό είναι που κάνει τα επιτελεία (και των κομμάτων) να τα έχουν χαμένα, δημιουργώντας  αίσθηση ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό και εμποδοζοντας να χαραχθεί σοβαρή στρατηγική.

Οπως λένε έμπειρα στελεχη, η πορεία προς τις εκλογές μοιάζει με ραντεβού στα τυφλά, αφού ακόμα και όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να ανατραπούν βιαίως όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Το θολό αυτό τοπίο είναι που βασανίζει και τις όποιες σκέψεις υπήρχαν στο Μαξίμου για εκλογικό αιφνιδιασμό, που μπορεί βέβαια να προκύψει ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του, αν το νομοσχέδιο- πακέτο με τις νέες απαιτήσεις της τρόικας κατατεθεί στη Βουλή, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν πάντως από τις μετρήσεις κοινής γνώμης, παρά το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και τις πολύ χαμηλές συσπειρώσεις, δείχνουν μέχρι στιγμής ότι:

*ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές (Ιουνιος του 2012),

*ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στις περισσότερες δημοσκοπησεις είναι πολύ κοντά και τα αποτελέσματα κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

*Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει (ούτε προς την τελική ευθεία) τη δυναμική που θα του έδινε αέρα νίκης (για αυτοδυναμία ουτε συζήτηση).

*Το Ποτάμι (του Σταύρου Θεοδωράκη) καταγράφει περιέργως υψηλά ποσοστά που «κόβουν» από τον ΣΥΡΙΖΑ και «εξαφανίζουν» το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ παρά όσα φιλοδοξούσε ο εμπνευστής του δεν κερδίζει από τους αναποφάσιστους.

*Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι παρά τις περιπέτειες που συνεχίζει να έχει (και το κυνηγητό) κινείται σταθερά, χωρίς αποκλίσεις σε «δυνατά» ποσοστά.

*Η «Ελιά», παρά τη διαφήμιση απο τα συστημικα media και τη συστράτευση που επιχειρούν, κινείται σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ.

*Κερδισμένο σε ποσοστά εμφανίζεται έπειτα από πάρα πολύ καιρό και το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: