Σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση της «χαρτογράφησης» των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και φόρων υπέρ τρίτων έχει επιδοθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς έχει αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Εντός της εβδομάδας o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας αναμένεται να λάβει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία για τα μη ανταποδοτικά τέλη και χρεώσεις, από τα οποία θα προκύπτει το κόστος που θα επωμισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την κατάργηση μέρους των φόρων και χρεώσεων υπέρ τρίτων.
Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας, η οποία έχει ήδη από το 2011 διαπιστώσει πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανείς φόρους που, αν και έχουν μικρή συμμετοχή στα δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσανάλογα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Πολλές δε φορές οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις επιβαρύνουν µόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ δεν επιστρέφονται κατά την εξαγωγή. Ακόμη, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές, µε αποτέλεσμα το όφελος να περιέρχεται σε άλλους.
Ετσι, στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2014 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014-2017, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση εξορθολογισμού περίπου 150 μη ανταποδοτικών χρεώσεων από τις 350 περίπου που έχουν καταγραφεί από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου. Πάντως, η δημοσιονομική διαχείριση του θέματος είναι πολύ ευαίσθητη καθώς, εφόσον καταργηθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις, θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό. Πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένες μη ανταποδοτικές χρεώσεις εισπράττονται από το κράτος και αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ άλλες εισπράττονται απευθείας από τους δικαιούχους (τρίτους). Ηδη το ΓΛΚ έχει ξεκινήσει να εκτιμά το είδος και το ύψος των εσόδων από μη ανταποδοτικά τέλη ανά φορέα, εξετάζοντας και τις δαπάνες που αυτά καλύπτουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης μέσω των μη ανταποδοτικών χρεώσεων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ τα έσοδα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου