25/9/13

Τρύπα 1 δισ στο Ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων


Βόμβα σκάει στο Ταμείο αλληλοβοήθειας 15.300 τραπεζικών, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ιονικής - Λαϊκής και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ), καθώς η αναλογιστική μελέτη που έγινε για λογαριασμό του φορέα δείχνει το έλλειμμα να ξεπερνά ακόμη και το 1 δισ ευρώ.
Γι αυτό, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", προτείνεται για τη σωτηρία του είτε να μειωθούν κατά 60% οι επικουρικές συντάξεις είτε να αυξηθούν κατά 400% οι εισφορές είτε ένας συνδυασμός των δύο αυτών προτάσεων.
Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται το κλείσιμο του με την υπαγωγή και των 15.300 ασφαλισμένων και συνταξιούχων του στο επικουρικό ταμείο όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα ταμεία των μισθωτών του ιδιωτικού, δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όμως και αυτή η πρόταση συναντά νομικές δυσκολίες.
Το υπουργείο απάντησε πρόσφατα και χωρίς να απορρίψει ή να εγκρίνει το αίτημα του ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ άφησε ένα παράθυρο για την ένταξη του στο ΕΤΕΑ με τις εξής προϋποθέσεις: να προηγηθεί η διάλυση του, και να γίνει τροποποίηση του νόμου 4052/12 για την εκ  των υστέρων ένταξη των ασφαλίσεων.
Αν δεν προχωρήσουν οι νομοθετικές ενέργειες για την τροποποίηση του νόμου, τότε το Ταμείο οδεύει σε οριστική διακοπή παροχών καθώς από το 2006 και μετά που έπαψε να εγγράφει νέους ασφαλισμένους σταμάτησε στην ουσία να αιμοδοτείται με εισφορές νέων μελών.
Στο Ταμείο υπάρχουν 6.393 ασφαλισμένοι, 2.916 υποψήφιοι για σύνταξη (έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης, έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση υπό αναστολή) και 5.500 συνταξιούχοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: