19/9/13

Πράσινο φως από την ΤτΕ για μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε distress funds

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε distress funds, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε ότι “δεν χρειάζεται να εγκρίνει εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους”.
Συγκεκριμένα, η απάντηση της ΤτΕ που κατατέθηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών αναφέρει ότι: «Η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει αρμοδιότητα μόνο για την εποπτική μεταχείριση των απαιτήσεων αυτών, ώστε να σταθμίζονται καταλλήλως από απόψεως κινδύνου». 
Με τον τρόπο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων, καθώς ήδη τους τελευταίους μήνες διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών και των distress funds, των αποκαλούμενων και “κορακιών”, σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική αξία των δανείων.
Τα distress funds επιδιώκουν να αποκτήσουν τα δάνεια σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική αξία και στη συνέχεια να εισπράξουν από τους δανειολήπτες μεγαλύτερο ποσό για να αποκομίσουν κέρδη.
Εφόσον μεταβιβαστούν τα δάνεια, τα distress funds θα διεκδικήσουν την είσπραξη των δανείων μέσα από δικαστικές διαδικασίες (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις κ.λπ).
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι στιγμή η μεταβίβαση “κολλάει” στο ότι τα distress funds προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές για τα δάνεια, πράγμα που δεν δέχονται οι τραπεζίτες. Ο λόγος είναι ότι εάν τα δάνεια πωληθούν σε πολυ χαμηλή τιμή, ίσως χρειαστεί οι τράπεζες να γράψουν μεγαλύτερες ζημιές από εκείνες που ήδη έχουν καταγράψει, επηρεάζοντας έτσι και χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως η κεφαλαιακή επάρκεια.
Τα distress funds προσφέρουν τιμές από 10% έως 50% της αξίας των δανείων, ανάλογα με το είδος και τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν. Πολύ χαμηλότερη τιμή, π.χ. δίνουν για ένα καταναλωτικό δάνειο το οποίο δεν έχει εξασφαλίσεις από ένα στεγαστικό το οποίο έχει προσημείωση σε ακίνητο αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: