30/9/13

Μόνον ηλεκτρονικά φόρος-τέλη στα Ι.Χ.!

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα πρέπει να αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον φόρο πολυτελείας για αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.ε. Η ΓΓΠΣ δεν θα ταχυδρομήσει τα σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να ανατρέξουν στην ειδική εφαρμογή στο TAXISnet, όπου θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής. Με αυτόν τον κωδικό θα πληρώνουν τα τέλη ή και τον φόρο πολυτελείας στις τράπεζες.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2013, μαζί με τα 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, και τα 140.000.000 ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο φόρος πολυτελείας στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. Αποτέλεσμα της ταυτόχρονης επιβολής των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας στους κατόχους Ι.Χ. άνω των 1.928 κ. εκ. θα είναι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2013 υπέρογκα ποσά φόρων, που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ!

Ειδικότερα, οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα κληθούν να πληρώσουν εντός του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2013:

α) τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014, τα οποία ξεκινούν από 660 ευρώ και φθάνουν ως τα 1.320 ευρώ για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ως τις 31/10/2010,

β) τον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Θα επιβληθεί σε όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ. εκ., παλαιότητας ως 10 ετών. Θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% επί των τεκμηρίων που ισχύουν φέτος για τα Ι.Χ. με κινητήρες ως 2.500 κ. εκ. και με συντελεστή 10% επί των τεκμηρίων που ισχύουν για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ. εκατοστών.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ένα νέο σχέδιο, βάσει του οποίου τα τέλη κυκλοφορίας και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα μπορούν να καταβάλλονται ισόποσα για κάθε μήνα κυκλοφορίας των οχημάτων και όχι για το σύνολο του έτους. Δηλαδή, τα χαράτσια θα επιμερίζονται ισόποσα στους 12 μήνες του κάθε έτους, με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κυκλοφορήσει το Ι.Χ. του για έναν ή περισσότερους μήνες να καταβάλει το ανάλογο τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: