26/9/13

Με απαγορευτικούς όρους για τους περισσότερους αρχίζουν να δίνουν και πάλι δάνεια οι τράπεζες

Δάνεια μόνο για τους κατέχοντες, είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις, δίνουν πλέον οι τράπεζες αφού πλέον προϋπόθεση για τη λήψη δανείου δεν αποτελεί μόνο η ισχυρή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών αλλά και η εκ των προτέρων κάλυψη σημαντικού μέρους του δανείου με μετρητά!
Όπως γράφει η "Καθημερινή" πρόκειται γαι ολική ανατροπή των προ κρίσεως δεδομένων.  
Πλέον για να λάβει κάποιος στεγαστικό, πρέπει να καλύπτει ο ίδιος μετρητά ή άλλη εξασφάλιση το 25% της αξίας του αιτούμενου δανείου και τα δηλωμένα εισοδήματα του να καλύπτουν τουλάχιστον το 30 - 35% της μηνιαίας δόσης. Ακόμη, το δάνειο θα αναφέρεται στην πραγματική αξία της συναλλαγής και δεν θα καλύπτει τυχόν διαφορά αντικειμενικής - εμπορικής αξίας.
Ριζικές είναι οι αλλαγές και για τα δάνεια προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Όσες εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να μην αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι αδύνατον να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Επιπλέον, δεν θα δίνονται δάνεια για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας και θα εξετάζονται οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης.
Τέλος, οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν χρειάζονται για την έγκριση του δανείου, ωστόσο είναι απαραίτητες προκειμένου μια εταιρεία να μπορέσει να λάβει χαμηλό, ανταγωνιστικό επιτόκιο.
Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι οι νέες προϋποθέσεις είναι πολύ απαιτητικές και αποκλείουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτή που υποδαύλισε τη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση συμβάλλοντας στο οικονομικό αδιέξοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: