11/9/13

Μείωση συντάξεων φέρνει η κατάρρευση των εσόδων στα ταμεία

Η κατάρρευση των εσόδων στα ταμεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση των κύριων συντάξεων, κατά περίπου 10%, συρρίκνωση των επικουρικών κατά επιπλέον 30% και κατάργηση του εφάπαξ. 

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το ασφαλιστικό εκ των έσω, αφού εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία: οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)  που ανακοίνωσαν χθες, 5ημερο «λουκέτο» στην Κοινωνική Ασφάλιση, από Δευτέρα.

Είναι ενδεικτικό και ταυτόχρονα άκρως ανησυχητικό το στοιχείο που έδωσαν χθες για το ΙΚΑ. Το 2010 οι καθυστερούμενες οφειλές ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ. Τον  Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν ανέλθει στα 8,05 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση οφειλών το διάστημα 2010 – 2013 κατά 65%. Αντίστροφη πορεία όμως έχουν ακολουθήσει τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Το 2009 είχαν φτάσει τα 14,2 δισ. ευρώ για να υποχωρήσουν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2010, στα 11,02 δισ. ευρώ το 2011 και στα μόλις 9,7 δισ. ευρώ το 2012. 

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ,  κατά μέσο όρο κάθε χρόνο παρουσιάζεται υποχώρηση εσόδων ύψους 8,2%, από το 2010 μέχρι σήμερα. Κάτι που οδηγεί στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι τα έσοδα μέσα σε μια τετραετία έχουν μειωθεί κατά 35% περίπου.  

Η πτωτική πορεία των εσόδων συνεχίζεται και φέτος, αφού υπολογίστηκε ότι στην αρχή του καλοκαιριού τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε μείωση εσόδων κατά 92.000.000 ευρώ ανά μήνα, παρά το γεγονός ότι ήταν έναρξη του καλοκαιριού και θα μπορούσε αυτό να φέρει αύξηση των προσλήψεων, άρα και αύξηση εισφορών. 

Στον ΟΑΕΕ, περισσότεροι από το 50% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλουν εισφορές. 

Σε αυτό το τοπίο, η οριζόντια μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% θεωρείται δεδομένη. Εκτιμάται δε, ότι θα τεθεί μετ’ επιτάσεως κατά την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας στη χώρα μας. 

Για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι στο τέλος της χρονιάς, το έλλειμμα θα έχει φτάσει τα 302.000.000 ευρώ. Ανάλογα ελλειμματική πορεία θα έχει το Ταμείο που έχει αναλάβει τη χορήγηση του 95% των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2017. 

Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος χαρακτήρισε τα ασφαλιστικά ταμεία «Σπιναλόγκα, που κανείς δεν θα θέλει στο μέλλον να μπει σε αυτά, αφού δεν θα μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς παροχές στους ασφαλισμένους». 

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ  Θανάσης Καποτάς αφού εξέφρασε την άποψη ότι η επικουρική ασφάλιση σε λίγο δεν θα υπάρχει, δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα εφάπαξ, ότι «σε λίγο όσοι θα παίρνουν εφάπαξ θα μοιάζουν με τους τυχερούς του τζόκερ, αφού οι δικαιούχοι δεν θα γνωρίζουν αν θα το λάβουν  και τι ποσό». 

Η ανεργία χτυπά και τον ΟΑΕΔ

Τεράστια είναι τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, η υψηλή ανεργία και η μείωση των εσόδων του ταμείου, οδηγεί στο κόκκινο και τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το πρόβλημα, καθώς το ταμείο παρακρατεί τις εισφορές υπέρ της ανεργίας, δεν τις αποδίδει όμως στο σύνολό τους στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ  να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και όσον αφορά στα επιδόματα ανεργίας. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Γιώργο Μακράκη, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ένα μικρό ποσοστό, περίπου 12%, δικαιούται ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Ενώ φέτος θα λάβουν ακόμα λιγότεροι εποχικά εργαζόμενοι το συγκεκριμένο επίδομα, λόγω αλλαγής των κριτηρίων προς το χειρότερο, κάτι που αναμένεται να το διαπιστώσουν αυτόν το μήνα και τον επόμενο. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα μπορεί να φτάνει και έως και το 1.500.000 άτομα, επιβεβαιώνοντας πλήρως όλες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μακράκης, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, έκανε λόγο για «ουσιαστική γενική απογραφή του πληθυσμού και όχι καταγραφή εγγεγραμμένων ανέργων που γίνεται κάθε μήνα στον ΟΑΕΔ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: