28/9/13

Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις. Σιγή ιχθύος από την αριστερά. Το παιχνίδι του αντιπερισπασμού στο μεγαλείο του. Σσσσσσ.......

Έπεσε και το κάστρο του ορίου των απολύσεων. Έως το τέλος του χρόνου, ο Υπουργός Εργασίας θα φέρει στη Βουλή νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις ώστε  να αρθεί κάθε «τυπικό» εμπόδιο που θέτει ο νόμος, όπως είναι η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για την έγκριση των απομακρύνσεων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.
Οι δανειστές είχαν ζητήσει έως το Δεκέμβριο του 2013 να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο των απολύσεων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές καθώς όπως επεσήμαναν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα – εκτός από την  Ολλανδία – δεν προβλέπεται έγκριση του Υπουργού για τις ομαδικές απολύσεις. Ωστόσο δεν επέμειναν στην αύξηση του ορίου των απολύσεων το οποίο παραμένει στο 5% μηνιαίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Η απελευθέρωση  των ομαδικών απολύσεων θα διευκολύνει το κλείσιμο εργοστασίων (όπως συμβαίνει τώρα στη Χαλκίδα) καθώς και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τραπεζών.
Ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης σε δήλωσή του πριν από λίγο τονίζει ότι «η αλλαγή του πλαισίου δεν θα γίνει αυθαίρετα και πρόχειρα, αλλά με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα.
Ήδη εκπονείται μελέτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – διεθνώς αναγνωρισμένος ως αξιόπιστος και κοινά αποδεκτός φορέας – που θα «χαρτογραφήσει» το αντίστοιχο θεσμικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών χωρών και θα απαντήσει στο ερώτημα εάν πράγματι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην Ελλάδα.
Στη βάση αυτής της μελέτης και, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη και την ελληνική πραγματικότητα, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές προκειμένου το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας να συγκλίνει με αυτό των περισσότερο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.»
Πικρή πρόγευση είχαν πάρει οι εργαζόμενοι από προχθές όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ο. Ρέν, επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερώτηση του ερυωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις και το εν λόγω εγχείρημα (η αλλαγή νόμου περί ομαδικών απολύσεων) αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».
Να σημειώσουμε ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουλίου 2013, μετά την κατάθεση της ερώτησης, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προετοιμάσει προσχέδιο αλλαγών στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2013 και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 2013.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει «Προφανώς Τρόικα και Κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι επώδυνες και επαχθείς αποφάσεις δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στη δημοκρατία, ενώ η κρίση που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες είναι άνευ προηγουμένου για χώρα σε περίοδο ειρήνης. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι με την πολιτική τους ελλοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της «ανήθικης» επιχειρηματικότητας, στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επαναλάβει και τώρα στον κ. Τόμσεν αυτό που υποστήριξε ότι του είπε στις 2 Ιουλίου, δηλαδή ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και να σταματήσει το «θέατρο», αφού και η «παράσταση» είναι χιλιοπαιγμένη και το «σενάριο» γνωστό.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: