Την ώρα που οι εταιρείες - εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζονται να αυξήσουν το ποσοστό τους στην αγορά, οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να ετοιμάζεται να θέσει θέμα αύξησης των τιμολογίων από τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα επιθυμεί να μην υπάρχουν τιμολόγια που να είναι κάτω από το κόστος, κάτι που συμβαίνει για πολλές δεκαετίες. Το ΔΣ της ΔΕΗ μπορεί, λόγω απελευθέρωσης, να πάρει μια τέτοια απόφαση ανά πάσα στιγμή. Πιθανώς αυτό να συμβεί, λένε οι πληροφορίες, αφού «φύγει» το ΕΕΤΑ από τους λογαριασμούς της για λόγους πολιτικής σταθερότητας.
Μάλιστα ένα από τα ερωτήματα που έχει αφήσει η ΔΕΗ, στη διάρκεια των παρουσιάσεων σε επενδυτές στο Λονδίνο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αυξάνει τα τιμολόγια.
«Οι μόνες μειώσεις που συζητά η ΔΕΗ είναι σε μεμονωμένες βιομηχανικές παροχές, μονοψήφιες σε αριθμό, και το καθυστερεί με διάφορες προφάσεις» επισημαίνουν γνώστες της αγοράς:
«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στις πολύ χαμηλές χρεώσεις (0-800 κιλοβατώρες) καθώς επίσης και στα αγροτικά τιμολόγια.
Σε κάθε περίπτωση -και αυτή η πρόβλεψη έχει περιληφθεί και στο κείμενο του μνημονίου- οι αλλαγές δεν αγγίζουν τις ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή όλους τους δικαιούχους του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), που προστατεύονται και είναι δικαιούχοι χαμηλότερων χρεώσεων. Μάλιστα με την τελευταία διεύρυνση των κριτηρίων, οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί, όπως και οι αιτήσεις υπαγωγής.
Αντίθετα τα τιμολόγια για κατηγορίες μεγαλύτερων καταναλωτών (εμπορικά τιμολόγια) εμφανίζουν περιθώρια μειώσεων.
Η αλλαγή στην πράξη αναμένεται να δημιουργήσει μια ενιαία χρέωση σε ό,τι αφορά την ενέργεια για όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης.
«Όμως αν και τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν απελευθερωθεί πλήρως από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ επιδοτεί κάποιες παροχές πουλώντας κάτω από το κόστος και σε κάποιες άλλες τιμολογεί αρκετά ακριβά. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εξυπηρετούν συγκεκριμένα είδη τιμολογίων και αυτό δεν βοηθά στο άνοιγμα της αγοράς» επισημαίνουν επαϊοντες του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλαγή του status quo
Το status quo στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει με στόχο τη μεταρρύθμιση και εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού, την επάρκεια ισχύος και τον υγιή ανταγωνισμό που θα ενισχύσουν και τις τυχόν νέες επενδύσεις στον κλάδο. Το ευκταίο μέσω του ανταγωνισμού είναι να έχει ο καταναλωτής χαμηλότερες τιμές.
Οι αλλαγές έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και επαναπροσδιορίζουν το τοπίο. «Ο εναρμονισμός της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προοπτική της διασφάλισης ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με διαφανείς διαδικασίες είναι πλέον επιτακτική ανάγκη» επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς και προσθέτουν:
«Οι συνθήκες ευνοούν τις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να δίνουν χαμηλές τιμές. Οι εναλλακτικοί πάροχοι και μόνο λόγω χαμηλότερου λειτουργικού κόστους μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικοί σε τιμές. Στη Μέση Τάση ανά παροχή μπορούν επίσης να γίνουν μεγάλες εκπτώσεις. Τέλος οι εναλλακτικοί επιλέγουν καλοπληρωτές και αυτό τους κάνει επίσης πιο φτηνούς.
Όμως τα μερίδια των ιδιωτικών εταιριών στην αγορά της λιανικής είναι αρκετά μικρά. Η ΔΕΗ εκπροσωπεί το 97,2%, η Elpedison το 1,05%, o Ήρων το 0,75%, και από 0,24% η GREEN και η Watt & Volt. Στο μέλλον οι ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να ελέγχουν, συνολικά, το 30% της αγοράς.»
H Elpedison είναι συμφερόντων των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελάκτωρ και διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται στην Παραγωγή και Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο Ήρων με δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συμφερόντων της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο GDF-Suez και την Qatar Petroleum δραστηριοποιείται επίσης στην Παραγωγή και Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας.
H GREEN αποτελεί μια 100% ελληνική εταιρία και ανήκει στον Όμιλο Βασιλειάδη (Antipollution, Kafsis, GREEN) . Δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω θυγατρικών της εταιρειών (Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία, Σερβία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Τουρκία) καθώς και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
H GREEN αποτελεί μια 100% ελληνική εταιρία και ανήκει στον Όμιλο Βασιλειάδη (Antipollution, Kafsis, GREEN) . Δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω θυγατρικών της εταιρειών (Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία, Σερβία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Τουρκία) καθώς και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
H Watt & Volt δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και είναι συμφερόντων εταιρειών Real Estate και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η ΡΑΕ
Η ΡΑΕ στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση της αγοράς άλλαξε τον κώδικα προμήθειας καταναλωτών και προσάρμοσε τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους καταργώντας από 1/8/2013 το περιθώριο 10% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με παράλληλη αναδιοργάνωση του Μεταβατικού Μηχανισμού Διασφάλισης Επάρκειας Ισχύος.
Από 1/7/2014 αναμένεται να καταργηθούν οι μεταβατικοί μηχανισμοί παράλληλα με την εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου δημοπράτησης φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και την βιομηχανία με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους τελικούς καταναλωτές.
Τελευταία αλλαγή αποτελεί η θέσπιση μηχανισμού Περιορισμού του Χρηματοοικονομικού Κινδύνου από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό με σκοπό την διασφάλιση πως στην αγορά θα δραστηριοποιούνται μόνο υγιείς εταιρίες και θα αποφευχθούν αφ’ εξής τα φαινόμενα εταιρειών που κλείνουν αφήνοντας οφειλές, όπως συνέβη στο παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου