Τη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας σε 3 χρόνια και κούρεμα 100-130 δισ. ευρώ, προαναγγέλλει ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης εάν σχηματιστεί μία κυβέρνηση της Αριστεράς.
“Κατ” αρχάς πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο και να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, τέτοια ώστε η χώρα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι στα 100 με 130 δισ. ευρώ. Το ίδιο το ΔΝΤ μιλά για μείωση 40%. Για να βγει, βέβαια, η οικονομία από τη βαθιά ύφεση πρέπει να είναι καθοριστικός ο ρόλος του κράτους”, λέει ο κ. Σταθάκης, συμμετέχοντας σε πάνελ με τους καθηγητές Γιάνη Βαρουφάκη και Λούκα Κατσέλη, το οποίο διοργάνωσε η Εφημερίδα των Συντακτών.
“Δεν είναι θέμα κρατισμού ή αντικρατισμού. Είναι μια απλή, ωμή πραγματικότητα και για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγικό σημείο. Δεδομένου ότι έχουν διαλυθεί όλοι οι αναπτυξιακοί θεσμοί, μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα ενισχύσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς”, λέει ο κ. Σταθάκης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι “σήμερα και χωρίς την παραμικρή βοήθεια από το κράτος, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως π.χ. στα Χανιά όπου 2.000 ελαιοπαραγωγοί πιστοποιούν μόνοι τους το προϊόν που παράγουν.
Οσον αφορά στην ανεργία, υποστηρίζει ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί μέσα σε τρία χρόνια να απορροφήσει μέχρι 600.000 ανέργους, δηλαδή τη μισή σημερινή επίσημη ανεργία. Σε αυτό φαίνεται ότι συμφωνεί και η κα Κατσέλη, λέγοντας ότι ένα ανάλογο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 3-4 δισ. ευρώ.
“Νομίζω ότι αν βγούμε όλοι από αυτόν τον «ζουρλομανδύα» που βιώνουμε με τα Μνημόνια και με τη βοήθεια κοινωνικών εργαλείων και με διαδικασίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι εφικτή η δημιουργία 100.000-150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο”, λέει ο κ. Σταθάκης
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή του ελάχιστου μισθού και της ελάχιστης σύνταξης στα προ της κρίσης επίπεδα. Ακόμη και με κάθε κόστος, με αναδιανομή δαπανών ή άντληση των αναγκαίων εσόδων θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της κοινωνικής ατζέντας για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ακραίων φαινομένων περιθωριοποίησης καθώς και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, πρωτίστως των νέων. Η ατζέντα είναι μη διαπραγματεύσιμη”.
Υπέρ διαγραφής του χρέους κατά 100 έως 130 δισ. ευρώ (από 320 δισ. που είναι σήμερα), τάσσεται και η Λούκα Κατσέλη, ενώ ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί βέβαιο ότι Μέρκελ, ΔΝΤ και ΕΚΤ θα αντιταχθούν στη διαγραφή στέλνοντας σε βάθος 30 ετών το χρέος με μια δήθεν «φιλανθρωπική επιμήκυνση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου