23/9/13

Κλείνει όλους τους λογαριασμούς κάτω του ενός εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Εδώ και παρά πολλά χρόνια προ της κρίσεως μια τράπεζα που παραδοσιακά επιθυμούσε την επέκτασή της στην Ελλάδα ήταν η HSBC. Στην Αθήνα την τελευταία δεκαπενταετία βρέθηκαν πολλά κορυφαία στελέχη της βρετανικής τράπεζας που το μόνιμο μότο τους ήταν ότι «θέλουμε να επεκταθούμε στην Ελλάδα, να εξαγοράσουμε τράπεζες κ.λπ.». Δεν ξέρω αν έλεγαν αλήθεια ή ψέματα, πάντως είναι γεγονός ότι η HSBC δεν έκανε ποτέ κάποια σοβαρή επέκταση στην Ελλάδα, ούτε και ποτέ μπήκαν στη διαδικασία να εξαγοράσουν μια ελληνική τράπεζα. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα.
Προ ημερών, λοιπόν, πολλές επιχειρήσεις έλαβαν ένα γράμμα από την HSBC με το οποίο η τράπεζα τους πληροφορούσε ότι θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι εταιρικοί λογαριασμοί κάτω του 1 εκατ. ευρώ.  
Αμέσως τα σενάρια φούντωσαν περί αποχώρησης ή μείωσης της παρουσίας της στην Ελλάδα. Το πιθανότερο, σκέφτηκαν όσες εταιρείες έλαβαν την επιστολή, είναι ότι η τράπεζα μειώνει την παρουσία της στην Ελλάδα και πιθανόν οι μεγάλοι λογαριασμοί να μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Η στήλη επικοινώνησε με τη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ανιχνεύσει τις προθέσεις της, άλλα ως την Πέμπτη το απόγευμα δεν υπήρχε καμία επίσημη απάντηση...


Δεν υπάρχουν σχόλια: