17/9/13

Τι γίνεται με τους μετόχους των θυγατρικών ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΩΛΚ - Κ. Χατζηδάκης: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνει τη μεταφορά της εταιρείας

Δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας των θυγατρικών ενδέχεται να ζητήσουν οι χρηματιστηριακές αρχές από τη Βιοχάλκο μετά την απόφαση για μεταφορά της έδρας του ομίλου στο Βέλγιο.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία.  Συγκεκριμένα από τη στιγμή  που θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιοχάλκο αλλάζει ταυτόχρονα και ο βασικός μέτοχος σ' όλες τις εισηγμένες θυγατρικές του ομίλου (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΣΩΛΚ).
Βάσει της νομοθεσίας μία τέτοια μείζονα μετοχική αλλαγή εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Δηλαδή από τη στιγμή που αλλάζει το νομικό πρόσωπο που είναι βασικός μέτοχος στις εταιρείες που είναι εισηγμένες θα πρέπει ο όμιλος να υποβάλει και δημόσιες προτάσεις προς τους μετόχους μειοψηφίας της κάθε θυγατρικής τους που είναι στο ΧΑΑ.
Το θέμα λοιπόν που ανοίγει έχει να κάνει με το αν θα υπάρξουν δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές και σε ποιές τιμές για τις μετοχές τους με βάση και την τρέχουσα λογιστική τους αξία. Αυτό θα καθορίσει και την τύχη των μετόχων μειοψηφίας ανα περίπτωση εταιρείας.
Επίσης, ένα άλλο σημείο για το οποίο θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά του ομίλου της Βιοχάλκο είναι ότι ο βασικός μέτοχος κ. Νίκος Στασινόπουλος εμφανίζει σημαντική αύξηση του ποσοστού που ελέγχει προσωπικά, συγκεκριμένα ενώ κατείχε λίγο παραπάνω από 7% εμφανίζεται να είχε αυξήσει το ποσοστό του σε επίπεδο που κυμαίνεται άνω του 20%. Ο κ Στασινόπουλος δημοσιοποίησε αυτή την αλλαγή στο ΧΑΑ με σχετική ανακοίνωση όπως ήταν υποχρεωμένος.
Ωστόσο δεν υπήρξε αντίστοιχη ανακοίνωση από την πλευρά του πωλητή, γεγονός το οποίο χρίζει διερεύνησης από της χρηματιστηριακές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει τις κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως διαφάνη εξάλλου στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Ο υπουργός τόνισε - και μάλιστα αργότερα επανέλαβε - ότι η υπόθεση θα κριθεί πρώτα απ' την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Από την άλλη βέβαια η Βιοχάλκο υποστηρίζει ότι δημόσια πρόταση δεν είναι απαραίτητη τουλάχιστον όσον αφορά τη μετοχή της μητρικής. Πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν στο newmoney.gr ότι κάτι τέτοιο είναι περιττό αφού η θυγατρική εταιρεία της Βιοχάλκο με έδρα τις Βρυξέλλες – η Viohalco sa – θα είναι ήδη εισηγμένη στο Euronext όταν θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση με την Βιοχάλκο και την Cofidin.
Από την άλλη πλευρά, αυτό που μένει ανοικτό είναι τι θα συμβεί το 2014 με τις θυγατρικές εταιρείες.
Οι συγχωνεύσεις είναι το «χαρτομάνι» που θα τελειώσει το Νοέμβριο. Σημασία λοιπόν έχει τι θα συμβεί σε δεύτερη φάση. Σε κάθε περίπτωση όμως ανοίγει θέμα που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση των θυγατρικών και την ενίσχυση των κεφαλαίων τους, εφόσον εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους η μητρική Βιοχάλκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: