17/9/13

Γιατί δεν πέρασε στο ΥΠΟΙΚ η κατάργηση των μετρητών. Γιατί έχουμε χρόνο, η οικονομία πάει καλά και πάνω απ' όλα δεν έχουμε καμία χρηματοδοτική ανάγκη! Δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί δεν θέλουν ν' αλλάξει

Επαναστατική πρόταση για την πλήρη κατάργηση των μετρητών και την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα έπεσε στο τραπέζι των συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου για τη νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων. Η πρόταση δεν προκρίθηκε, ωστόσο, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν είναι πολύ μακριά η ημέρα που υποχρεωτικά όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και  με άλλα τραπεζικά μέσα πληρωμής (π.χ. επιταγές).

Η πρόταση προέβλεπε τα εξής:

- όλες ανεξαιρέτως οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως αξίας θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλων τραπεζικών μέσων πληρωμής.

- όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα υποχρεώνονταν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής πληρωμής, τα γνωστά POS- Point Of Sale.

- οι τράπεζες θα επέβαλαν στους πελάτες τους μεγάλη μείωση του ημερήσιου ορίου ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜs. 

- οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονταν να αναφέρουν σε ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών φορολογούμενους οι οποίοι επέμειναν και πλήρωσαν με μετρητά.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, ωστόσο, που κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί ήταν τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργούσε το νέο σύστημα συναλλαγών στους ηλικιωμένους φορολογούμενους. Ωστόσο, ακόμη και γιʼ αυτούς η πρόταση προέβλεπε ότι θα αποκτούσαν ειδικές χρεωστικές κάρτες που θα αποτελούσαν μέσο πληρωμών χωρίς να απαιτείται η χρήση PIN. Ουσιαστικά θα ήταν μετρητά με τη μορφή πλαστικού χρήματος.  Τελικά η πρόταση δεν πέρασε και το μέτρο της συλλογής αποδείξεων πρόκειται να διατηρηθεί σε νέα μορφή ή σε μια παραλλαγή της υφιστάμενης.

Ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η κατάργηση των μετρητών θα επέφερε καθοριστικό πλήγμα στη φοροδιαφυγή αλλά και στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς και τα δύο βασίζονται κατά κύριο λόγο στη χρήση μετρητών. Μάλιστα αναφέρουν τα πολύ πετυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών όπου τα μετρητά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η χρήση τους από έναν φορολογούμενο ουσιαστικά κινεί υποψίες εναντίον του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δανία όπου πλέον υπάρχουν συσκευές POS παντού, ενώ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η Αυστρία και η Γερμανία. Σταδιακά τα μετρητά εξαφανίζονται και όλες οι δαπάνες και τα έσοδα των φορολογούμενων καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα. Στη συνέχεια είναι διαθέσιμα για φορολογικό έλεγχο από τις φορολογικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες εξοικειώνονται με την ιδέα ότι δεν θα έχουν μετρητά στο πορτοφόλι τους. Αν και η κρίση οδήγησε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των πιστωτικών καρτών, ο αριθμός και η χρήση των χρεωστικών καρτών αυξάνεται κατακόρυφα. Στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι ο αριθμός των πιστωτικών καρτών το 2009 ήταν 6 εκατ., ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει περίπου στα 3 εκατομμύρια. Αντίθετα ο αριθμός των χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί από τα 9 στα 10 εκατ. ευρώ ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειώσει ο τζίρος των χρεωστικών καρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: