20/9/13

Σύμφωνα με τον Joerg Asmussen, στέλεχος της ΕΚΤ, ο Βενιζέλος του ζήτησε να μαγειρευτούν τα στοιχεία του ελλείμματος. Φάγαμε πολύ δημοκρατία και από αυτή την κυβέρνηση απατεώνων

Το κείμενο της Die Ziet, το οποίο υπογράφουν οι Μαρκ Σίριτς και Γιάνα Σιμόν είναι, ουσιαστικά, ένα πορτρέτο του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και περιγράφει το 24ωρό του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Επαφές με επιχειρηματίες, πολιτικούς και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, λεπτομέρειες ακόμη και για το γεύμα που παρέθεσαν στον κ.  Asmussen. Το κείμενο, ωστόσο, καταλήγει με την επίσκεψή του στο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, την οποία οι συντάκτες της γερμανικής εφημερίδας περιγράφουν ως εξής (σ.σ.: πρόκειται για μετάφραση του επίμαχου αποσπάσματος): «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συνομίλησαν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά ο  Asmussen σχεδόν έπεσε από την καρέκλα του, επειδή ζαλίστηκε: άκουσε τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να τον ρωτά εάν μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς, ώστε η διαφορά με τους στόχους να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί. “Reorganise the figures”, είπε. Για τον  Asmussen, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικό της ‘παλιάς Ελλάδας’. Ξεπερασμένες, μη αποδοτικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν βρίσκουν πια κατανόηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. 

Στο κείμενο, επίσης, σημειώνεται ότι η στενή επαφή Ελλήνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων με τον κ.  Asmussen πηγάζει από το ενδεχόμενο να είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ότι ο Αντ. Σαμαράς «εξαφανίστηκε» στα ενδότερα του Μαξίμου μετά τη συνάντηση με το στέλεχος της ΕΚΤ και ότι οι δρόμοι της Αθήνας μυρίζουν… ούρα και στις τουαλέτες δεν υπάρχει καν σαπούνι, σαν τριτοκοσμική χώρα…



Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά θα "παρακαλέσει" την τρόικα και τα αφεντικά της να μην ζητήσουν νέα μέτρα γιατί θα έχουν υπογράψει το πολιτικό τέλος όλων όσων συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση.
Πιθανώς να το χρησιμοποιήσει αυτό και ως μοχλό πίεσης καθότι αν τον αναγκάσουν να πάει σε εκλογές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρέπει να συνδιαλλαγούν με τον Α.Τσίπρα την επόμενη ημέρα. Κάτι, που τουλάχιστον φαινομενικά ουδείς εκ των δανειστών, φαίνεται να επιζητεί.
Το χειρότερο όμως είναι ότι το πλεόνασμα ήταν "μουσαντένιο". Και καλιεργήθηκαν εντυπώσεις, με την λογική "μέχρι να έρθει η τρόικα βλέπουμε". Απλά να κερδηθεί χρόνος.
Το σίγουρο είναι ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε εξελίξεις, και όσοι ξέρουν, περιμένουν την τρόικα και την στάση της με αγωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: