18/9/13

Το μετέωρο βήμα της ΑΓΝΟ

Το σκεπτικό του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης πίσω από την απόρριψη της υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99, είναι ότι η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται σε θέση να λειτουργεί, χωρίς να χρειάζεται «στήριξη» από τις «ευεργετικές» διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου.
Ωστόσο, η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητα από το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε οι αγελαδοπαραγωγοί που προμήθευαν με γάλα την ΑΓΝΟ, σταμάτησαν την πίστωση.
Και ύστερα από την μη ένταξη στο άρθρο 99, το επόμενο βήμα της ΑΓΝΟ παραμένει μετέωρο.
Με την ΑΓΝΟ, δηλαδή, να μην βρίσκεται υπό την ομπρέλα του άρθρου 99, οι δανειστές της μπορούν να εκποιήσουν την περιουσία της με στόχο να διεκδικήσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την εταιρεία - άτυπα- σε πτώχευση και ίσως να μην είχε άμεσο αποτέλεσμα, αφού θα απαιτούνταν πολύς χρόνος εωσότου οι πιστωτές της εισπράξουν τις οφειλές τους.
Ένας ακόμη λόγος, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, που ίσως να μην απέδιδε η τακτική της διεκδίκησης χρεών, μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ, είναι ότι η Κολιός Α.Ε.-στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται από το 2003 η ΑΓΝΟ- φέρεται να έχει λαμβάνειν σημαντικού ύψους ποσά από την ΑΓΝΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θα επιθυμούσε την πτώχευση της ΑΓΝΟ και για αυτό εργαζόμενοι, προμηθευτές και αγελαδοπαραγωγοί αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του 77χρονου επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Νίκου Κολιού.
Αυτή τη στιγμή, οι αγελαδοπαραγωγοί έχουν λαμβάνειν από την ΑΓΝΟ περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές προς το ΙΚΑ υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα άμεσα απαιτητά χρέη διαμορφώνονται σε αρκετά εκατομμύρια, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο διακανονισμός των οφειλών με τους πιστωτές- σε πρώτη προτεραιότητα με τους εργαζομένους και τους αγελαδοπαραγωγούς από τους οποίους εξαρτάται άμεσα η παραγωγή γάλακτος- αποτελεί το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της ΑΓΝΟ, όπως αναφέρουν πηγές.
Ταυτόχρονα, ο Νίκος Κολιός αναζητά «σωσίβιο σωτηρίας» μέσω της εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αλλά, προσώρας, οι προσπάθειες δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης, όπως και αρκετοί άλλοι «ενδιαφερόμενοι», έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ, αλλά καμία συμφωνία δεν έχει υπάρξει.
Όσον αφορά τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων που φαίνεται να αντιμετωπίζει σήμερα η ΑΓΝΟ;
Η διοίκηση της εταιρείας τα είχε αποδώσει, με παλαιότερη ανακοίνωση, στις μεγάλες επενδύσεις, που η Κολιός είχε χρηματοδοτήσει, στην αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, του κόστους μισθοδοσίας και διανομής.
Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται πώς είναι δυνατόν μία εταιρεία που παράγει ένα προϊόν πρώτης ανάγκης και τη στιγμή που το «greek yogurt» καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερες θέσεις ραφιών στα αμερικανικά σουπερμάρκετ, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: