Κερδισμένους και χαμένους αρχίζει να σχηματοποιεί η μεγάλη μάχη της διαχείρισης των απορριμμάτων, από τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διαγωνισμών. Όλα δείχνουν ότι το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων στην Κοζάνη, θα καταλήξει στο σχήμα Άκτωρ-Ηλέκτωρ μετά τον αποκλεισμό πριν λίγες μέρες της κοινοπραξίας J&P Άβαξ -Μεσόγειος από τον διαγωνισμό, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης. Στην Κερατέα μετά την βροχή από ενστάσεις των υποψηφίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποκλείστηκε η Τέρνα με την ΔΕΗ ενώ στην Πελοπόννησο έχει ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης (η Τέρνα), επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, όπως προβλέπει η προκήρυξη του έργου (η εταιρεία πρέπει να προτείνει τρεις χώρους που θα φιλοξενηθούν οι μονάδες και να καταθέσει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΚΑ).
Η συνολική επένδυση για την κατασκευή της ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζεται να φτάσει τα 40 εκ. ευρώ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς. Στην Πελοπόννησο θα κατασκευαστούν αντίστοιχα τρεις μονάδες επεξεργασίας έως 200.000 τόνων ενώ η χρηματοδότηση θα είναι κατά 50% από το ΕΣΠΑ και κατά 50% από κεφάλαια του αναδόχου. Το σύνολο της επένδυσης θα διαμορφωθεί σε 132 εκ. ευρώ από τα οποία ο ανάδοχος θα βάλλει τα 67 εκ. ευρώ.
Στην περιοχή της Αττικής σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό καθώς άμεσα ξεκινά η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με την συμμετοχή πέντε συνολικά γκρουπ. Πρόκειται για τις «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ», την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ - ΔΕΗ ΑΕ», την « ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC ΑΕ», την «J & P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και την «ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ». Από την διαδικασία αποκλείστηκε η Μέτκα του ομίλου Μητιληναίου. Πρόκειται για την κρισιμότερη φάση του διαγωνισμού καθώς από την διαδικασία αυτή που εφαρμόζεται πρώτη φορά στις ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα θα κριθεί ο τρόπος υλοποίησης του έργου και θα καθοριστούν οι τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές πτυχές του.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κρίνεται από τους υποψήφιους ότι η μονάδα του Γραμματικού ως ωριμότερη θα κρίνει τις διαδικασίες και στους άλλους τρεις διαγωνισμούς του λεκανοπεδίου αλλά και τις ισορροπίες μεταξύ των συνυποψηφίων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων της μονάδας στο Γραμματικό εκτιμάται κατά μέγιστο σε 127.500 τόνους και η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης έχει εκτιμηθεί σε 27 έτη από την υπογραφή της. Η πορεία πάντως των διαγωνισμών για τα απορρίμματα της Αττικής εξελίσσεται στην σκιά έντονης δυσφορίας που εκδηλώνει η Περιφέρεια Αττικής για την μεταφορά των αστικών αποβλήτων της Τρίπολης και της Ερνιονίδας στην Φυλή όπως είχε καθορίσει προ μηνών Κοινή Υπουργική Αποφαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζοφερή κατάσταση με τα σκουπίδια που επικρατεί στην Πελοπόννησο.
Ο Περιφεριάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπεριφερειακή μεταφορά των απορριμμάτων πέραν το έξι μηνών που προέβλεπε η ΚΥΑ, λόγω κορεσμού του ΧΥΤΑ της πρωτεύουσας. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησε στις αρχές της εβδομάδας και την συνάντηση του δημάρχου Ερμιονίδας με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταβατικές λύσεις πριν ολοκληρωθούν οι μόνιμες εγκαταστάσεις απορριμμάτων. Μεταξύ αυτών, είναι η δημιουργία προσωρινών χώρων επεξεργασίας αποβλήτων, με δράσεις που χρηματοδοτεί το ΕΠΕΡΡΑ καθώς και η οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση. Ωστόσο ασφαλέστερη λύση προβάλλει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ξυλόκαστρο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως προσεχές διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου