10/9/13

Μετά τα greek statistics τώρα και δημιουργική λογιστική. Ανακοίνωση της Τράπεζα της Ελλάδος για ταμειακό έλλειμμα εννέα δισ. ευρώ στο οκτάμηνο! Δηλαδή τα τρία δισ. πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο που ανακοίνωσε το αστροπελέκι ο Σταϊκούρας πως προέκυψαν?

Διεύρυνση στα 9,041 δισ. ευρώ, από 6,371 δισ. ευρώ, κατέγραψε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 28.767 εκατ. ευρώ, από 30.593 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 38.824 εκατ. ευρώ, από 36.810 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012.



Ανακοίνωση πρωτογενούς πλεονάσματος στο οκτάμηνο.

Το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη θα είχε φέτος η χώρα μας, αν ήταν μικρότερη η ύφεση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Παρότι οι εισπράξεις φόρων υπερέβησαν τους μηνιαίους στόχους τον Αύγουστο, σχεδόν αποκλειστικά από αύξηση εισπράξεων από εμμέσους φόρους, καλύφθηκε μέρος μόνο της «μαύρης τρύπας» των εισπράξεων έναντι των στόχων, από 1,1 δισ. που είχε φτάσει τον Ιούλιο, σε 713 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο εφετινό οκτάμηνο διαμορφώθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ. Μόνο το μήνα Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ.ευρώ. Το οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ. 

Ο στόχος του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

Εάν δεν συνυπολογιστούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), τα οποία και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ.

Συνολικά, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στο οκτάμηνο κατά 2,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπέρ-πενταπλάσιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: