28/1/14

Με έκτακτη εισφορά στoν πλούτο των ιδιωτών να αντιμετωπίζονται οι κρατικές χρεοκοπίες προτείνει η Bundesbank

Να βάζουν το “χέρι” στην τσέπη οι πολίτες μιας χώρας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αντί να ζητείται βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη, πρότεινε τη Δευτέρα η γερμανική κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με την Bundesbank οι χώρες που βρίσκονται υπό πτώχευση, θα πρέπει να ζητούν πρώτα από τους πολίτες τους να πληρώνουν τα “σπασμένα” μέσω ειδικής εισφοράς επί του κεφαλαίου πριν να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια.
“Μια τέτοια εισφορά σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη, ότι οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για την κυβέρνησή τους” ανέφερε χαρακτηριστικά η μηνιαία έκθεση της Bundesbank.
Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ωστόσο ότι η εισφορά αυτή εγκυμονεί κινδύνους κι ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Το ΔΝΤ, αναφερόμενο σε μια τέτοια λύση σε έρευνά του τον Οκτώβριο, σε δείγμα 15 χωρών υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένας φόρος της τάξεως του 10% για τα  νοικοκυριά ώστε να επιτρέψει το χρέος στα επίπεδα του 2007.
Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα το 2012, ένας φόρος 10% στα νοικοκυριά της Γερμανίας θα απέφερε περίπου 230 δισ. Ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: