31/1/14

Με το “Κτήριο του ΝΑΤΟ” εμπλουτίζει τη συλλογή του ο Ιβάν Σαββίδης

Μετά το “Κόκκινο Σπίτι” και τη Βίλα Ζαρντινίδη ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟ εμπλουτίζει τη συλλογή ακινήτων που κατέχει στη Θεσσαλονίκη, με την αγορά και του γνωστού νεοκλασικού της Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, γνωστό ως “κτήριο του ΝΑΤΟ” ή “Ερυθρός Σταυρός”.
Η αγοραπωλησία του εμβληματικού ακινήτου μάλιστα έγινε έναν μήνα πριν, αλλά γνωστοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Το αρχοντικό υπήρξε αρχικά ιδιοκτησία του Αχμέτ Καπαντζή και χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική βίλα της οικογένειας. Το 1926 περιήλθε ως ανταλλάξιμη περιουσία στο δημόσιο και χρησιμοποιήθηκε ως σχολή νοσοκόμων. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε από τη Γκεστάπο. Στη συνέχεια στέγασε τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού. Μέχρι το 1973 τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και μετά το σεισμό του 1978 πολλές αναρχικές ομάδες.
Το κτίριο άρχισε να αναστηλώνεται το 1982 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. Στέγασε τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Η πώληση στον Ιβάν Σαββίδη έγινε απ’ ευθείας από την διοίκηση του οργανισμού στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις από τη διοίκηση του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Κόκκινο Σπίτι” σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, κόστισε στο αφεντικό του ΠΑΟΚ 5 εκ. ευρώ, ενώ με την αγορά της “Βίλας Ζαρντινίδη” που είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες και του κτιρίου που ανήκει στον Ελληνικό “Ερυθρό Σταυρό”, είναι φανερό ότι δείχνουν την αποφασιστικότητα του Ιβάν Σαββίδη να “ριζώσει” για τα καλά στη Θεσσαλονίκη.
Το αρχοντικό χτίστηκε μεταξύ 1893 και 1895 από τον περίφημο Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του τύπου της εξοχικής κατοικίας που υιοθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη με επιδράσεις από τις βίλες των Βιενέζων μεγαλοαστών.
Το μπεζ κόκκινο αρχοντικό της Βασιλίσσης Ολγας 105, είναι τριώροφο και κάθε ένας από τους ορόφους αυτούς αποτελεί ξεχωριστά διαμερίσματα. Χαρακτηριστικά του στοιχεία είναι η ασυμμετρία της κάτοψης, οι όγκοι του κλιμακοστασίου που προεξέχουν από τον κύριο όγκο του κτιρίου με τη μορφή πύργου και η ξύλινη στέγη. Την εντυπωσιακή του όψη συμπληρώνει το πλήθος των στεγασμένων και ελεύθερων εξωστών αλλά και εντυπωσιακά τζαμωτά.
Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με μοτίβα που αρχίζουν από νεοκλασικά και αναγεννησιακά πρότυπα και φθάνουν ως την αρτ νουβό και αραβικές-γοτθικές επιδράσεις. Στο εσωτερικό του υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες με βοτανικά θέματα, μενταγιόν με προσωπογραφίες, πουλιά, τοπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: