17/1/14

Σε ιστοσελίδα τα σπίτια που θα κατάσχονται

Προχωράει το σχέδιο του απίθανου Χάρη Θεοχάρη για δημιουργία ειδικής σελίδας στο ίντερνετ, όπου θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία σπιτιών που έχουν κατασχεθεί με στόχο να προσέλθουν περισσότεροι στον πλειστηριασμό. Πρόκειται για ένα κόλπο που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ο φοβερός γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στις 26/02/2013. Αφήνει να διαρρεύσει ότι θα δημιουργήσει μια ειδική σελίδα στο ίντερνετ, στην οποία θα παρουσιάζονται τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η Εφορία και πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό.

Αυτό, βέβαια, που κρύβει σκοπίμως ο γενικός γραμματέας Εσόδων είναι ότι τα ακίνητα που προσημειώνονται για κατάσχεση σπάνια βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Η σχετική νομοθεσία αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, να καταβάλει ένα μικρό ποσό έναντι των οφειλών του και να παγώσει έτσι τη διαδικασία κατάσχεσης. Ακόμα όμως και όταν κατασχεθεί το ακίνητο, ο οφειλέτης μπορεί να σταματήσει την έκδοσή του σε πλειστηριασμό, εφόσον ο ίδιος ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει, πού και πού, να βγάζει στο σφυρί κάποια από τα ακίνητα που έχει κατασχέσει. Ομως οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται συνήθως άγονοι, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ελλιπούς ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τις διαδικασίες.

Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς οι φορολογικές Αρχές μπορούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ο προϊστάμενος της εφορίας εκδίδει κατασχετήριο και σε συνεργασία με έναν δικαστικό επιμελητή προχωρά σε πρόγραμμα αναγκαστικής εκποίησης του ακινήτου με δημόσιο πλειστηριασμό. Για να είναι έγκυρος, θα πρέπει η περίληψη της κατάσχεσης και το πρόγραμμά του να δημοσιευτούν σε μια τοπική εφημερίδα της περιοχής του Ειρηνοδικείου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός. Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη έπειτα από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το Πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω, προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι, καθώς δεν γίνονται γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Δεν υπάρχει μια επίσημη βάση δεδομένων προκειμένου ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να τα πληροφορηθεί και να λάβει, εφόσον το επιθυμεί, μέρος σε αυτούς.


Ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων

Αυτόματες κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 200 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που διαμένουν ή εδρεύουν στην Ηλιούπολη, στην Κηφισιά, στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά πραγματοποίησαν το τελευταίο 20ήμερο οι αρμόδιες εφορίες. Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων από όλες τις ΔΟΥ και τα τελωνεία αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου.
Η αρμόδια εφορία υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά προς τον κόμβο της εταιρείας «Τειρεσίας», ο οποίος το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα στο αρμόδιο πιστωτικό ίδρυμα. Αν η τράπεζα βρει λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, έχει υποχρέωση να τα κατάσχει και να τα αποδώσει στο Δημόσιο μέσα σε 10 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: