16/1/14

Μεταξύ φυλάκισης κι εγγύησης-μαμούθ ο Κοντομηνάς!

Αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του σε παράνομη πράξη, χαρακτηρίζοντας απόλυτα διαφανείς όλες τις συναλλαγές του με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), ο Δημήτρης Κοντομηνάς στη σύντομη, διάρκειας μόλις μίας ώρας, απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, σε δωμάτιο του ενάτου ορόφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η «τύχη» του πλέον βρίσκεται στα χέρια των τριών δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, καθώς μετά την απολογία του (για τις τρεις κακουργηματικές κατηγορίες, της συνέργειας σε απιστία, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος) ανέκυψε διαφωνία για την ποινική μεταχείρισή του μεταξύ του ανακριτή Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης τάχθηκε υπέρ της άποψης να αφεθεί ελεύθερος ο επιχειρηματίας με εγγυοδοσία-μαμούθ ύψους 5.000.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Η κυρία Παπανδρέου εισηγήθηκε να κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων. Επισημαίνει, κατά πληροφορίες, στην εισήγησή της ότι «διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και μορφή που δεν είναι γνωστά στις Αρχές», ενώ τονίζει ότι «μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του» για να διαφύγει στο εξωτερικό. Σήμερα αναμένεται το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και μέχρι την έκδοσή του ο Δ. Κοντομηνάς θα συνεχίσει να νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Ο επιχειρηματίας στην απολογία του και στο υπόμνημα (100 σελίδων) που κατέθεσε στον ανακριτή υπεραμύνθηκε της νομιμότητας όλων των συναλλαγών του με το Τ.Τ.

Ειδικότερα, για την κατηγορία της απάτης, η οποία αφορά την «εξαγορά» εταιρίας πιστωτικών καρτών συμφερόντων του από το Τ.Τ., ο Δ. Κοντομηνάς κάνει λόγο για «συμφωνία με τους συνήθεις όρους της συναλλακτικής πρακτικής», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία τους ως ισότιμων εταίρων, μέσω της Hellenic Post Credit, όπως μετονομάστηκε η Bestline (θυγατρική της ΔΕΜΚΟ), υπήρξε αμοιβαία επωφελής». Στη συνέχεια, ωστόσο, ο κ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι ανέκυψε πρόβλημα, καθώς το Τ.Τ. παραβίασε τον συμβατικό όρο περί μη ανταγωνισμού. Η ΔΕΜΚΟ τελικά κατήγγειλε τη σύμβαση και δικαιώθηκε από τη Διαιτησία, η οποία της επιδίκασε ποσό 32.950.467 ευρώ συν 800.000 ευρώ λόγω ποινικής ρήτρας. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, ωστόσο η ΔΕΜΚΟ έχει προτείνει συμψηφισμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, ύψους 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι για τα δάνεια των 103.000.000 ευρώ που έλαβε ο όμιλός του δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές), προσθέτοντας ότι εξυπηρετούνται στο μέγιστο μέρος τους, ενώ τους όρους σύναψής τους καθόρισε η τότε διοίκηση του Τ.Τ. και όχι ο ίδιος.

Προχώρησε μάλιστα και στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του Τ.Τ., για την εγγραφή ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ. Ακόμη, είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha, αξίας άνω των 46.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: