20/1/14

Ξεπέρασαν τους στόχους οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αγώνα για να εξοφλήσουν “πάση θυσία” τα παλαιά χρέη τους στην εφορία έδωσαν το 2013 δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις και τις κατασχέσεις με τις οποίες τους απειλούσε η εφορία.
Ο στόχος που είχε τεθεί στο Μνημόνιο ήταν να καταφέρουν οι εφορίες να εισπράξουν μέσα στο 2013 τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, από τα περίπου 53,15 δισ. που έμεναν απλήρωτα τον Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο τον Δεκέμβριο του 2013 εισπράχθηκε σχεδόν μισό δισ. ευρώ (!) και έτσι συνολικά οι εισπράξεις έναντι παλαιών χρεών έφτασαν συνολικά στο δωδεκάμηνο τα 1,913 δισ. ευρώ. Υπερκάλυψαν έτσι και την υστέρηση είσπραξης που είχε σημειωθεί το 2012 και εξ αυτού του λόγου, η Τρόικα πίεζε να εισπραχθούν μέσα στο α΄εξάμηνο 1,14 δισ. ευρώ. Τελικά μέχρι τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί μόλις 845 εκατ. ευρώ και έτσι η Τρόικα απαίτησε να φτάσει στα 1,9 δισ. τελικά η συνολική είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών μέσα στο 2013.
Με μια μεγάλη “ορθοπεταλιά” των εφοριών και των φορολογουμένων ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε, αλλά το δημόσιο “ρούφηξε” μεγάλο μέρος της ρευστότητος στην αγορά. Μέχρι τον Νοέμβριο είχαν εισπραχθεί 1,4 δισ. συνολικά σε 11 μήνες για παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη. Ο Δεκέμβριος όμως συνδυάστηκε με μαζικές πληρωμές χρεών, ώστε τελικά να φτάσουν στα 1,913 δισ. ευρώ. Το βάρος σήκωσαν κυρίως οι επιχειρήσεις, αφού οι αρμόδιες ΔΟΥ υπολογιζόταν να εισπράξουν συνολικά 217 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά, αλλά τελικά οι εταιρίες πλήρωσαν 427,5 εκατ. Ευρώ γι να εξοφλήσουν χρέη τους. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων εισέπραξε 200% περισσότερα από όσα αρχικώς σχεδιαζόταν (αλλά τα 3/4 του ποσού ήταν ένας μεγάλος συμψηφισμός χρεών του ΟΣΕ ύψους 104 εκατ. ευρώ) ενώ μετά από “κυνηγητό” η ΦΑΕ Πειραιά πέτυχε υπέρβαση στόχου 33% και οι ΦΑΕ Αθηνών και Θεσσαλονίκης +10% περίπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: