31/1/14

Βροχή οι αποφάσεις αντισυνταγματικότητας από το ΣτΕ. Απόφαση-βόμβα από ΣτΕ για ΕΤΜΕΑΡ

Ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγορά ηλεκτρισμού εκτιμάται ότι θα έχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή μεγάλης βιομηχανίας η οποία έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την επιβολή του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης).

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΤΜΕΑΡ θεωρείται φόρος και όχι ανταποδοτικό τέλος και κατά συνέπεια η επιβολή του καθώς και η αναπροσαρμογή του αποφασίζεται όχι από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά από τη Βουλή με νόμο. Κατά πάγια τακτική του ΣτΕ το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, καθώς το σκεπτικό της απόφασης αμφισβητεί την ανταποδοτικότητα του τέλους, μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι μονάδες ΑΠΕ θεωρείται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και ανατρέπει το καθεστώς που διέπει το ΕΤΜΕΑΡ. Εκτιμάται, δε, ότι δημιουργείται ένα τεράστιο πρακτικό πρόβλημα στην αγορά καθώς το τέλος πρέπει να αναπροσαρμόζεται σε εξαμηνιαία βάση, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν για πληρωμές από το λειτουργό της Αγοράς ΛΑΓΗΕ.

Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα η αναπροσαρμογή γινόταν με βάσει τις εισηγήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, με απόφαση της ΡΑΕ, πλέον θα πρέπει να υπάρχει ειδική ρύθμιση και η αναπροσαρμογή να γίνεται από τη Βουλή, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: