10/1/14

Ο Ευσταθίου έδωσε μίζες και μετά το 2005. Λαμόγια της νουδούλας έρχεται η σειρά σας

Στην παραδοχή ότι έδινε μίζες και μετά το 2005 σε στρατιωτικούς αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, προχώρησε ο ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία Παναγιώτης Ευσταθίου.
Ο 83χρονος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ATLAS, που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων (είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι), απαντώντας σε ερωτήσεις του ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή ανέφερε ότι δωροδοκούσε και μετά το 2005 και τα χρήματα που έδωσε αφορούσαν το οπλικό σύστημα ASRAD και τα υποβρύχια.
Ανακριτής: Πότε έγιναν χρονικά οι πληρωμές που αναφέρετε στο υπόμνημά σας κατόπιν υπόδειξης της STN ATLAS για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και του ASRAD.
Απάντηση: Αν θυμάμαι καλά, για τα υποβρύχια οι πληρωμές έγιναν το 2002-2003 και για το ASRAD το 2001.
Ανακριτής: Θυμάστε συνολικά τι χρήματα δόθηκαν για παράνομες πληρωμές για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και για το ASRAD;
Απάντηση: Από το 2001 ως το 2005 δόθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ και για τα δυο προγράμματα. Από το 2005 και μετά, συνολικά 5 εκατ. ευρώ και για τα δυο.
Ερωτηθείς από τον ανακριτή για ποιον λόγο το Δεκέμβριο του 2005 είχε συνάντηση ο πρόεδρος RHEINMETAL AG με τον τότε υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Αυτός ήθελε να κάνει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον τότε υπουργό, ο οποίος ήταν ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Από ότι θυμάμαι, η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα».
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αναφέρει κατ επανάληψη ότι δεν είναι σε θέση να θυμάται με ακρίβεια τα ποσά που διακίνησε και δηλώνει ότι συναινεί στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι δεν δωροδόκησε πολιτικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής καλεί τώρα σε απολογία και τη σύζυγο του Π. Ευσταθίου, Ειρήνη, με την οποία ο άλλοτε εκπρόσωπος της γερμανικής Atlas διατηρεί κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ειρήνη Ευσταθίου κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Ευσταθίου σε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που είχε καταθέσει στον ανακριτή είχε αναφέρει πως ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Α. Κάντας τον εκβίαζε για να του αποσπά χρήματα. Ο 83χρονος παραδέχεται ότι έδωσε προμήθειες για τρία εξοπλιστικά προγράμματα: τις συμβάσεις αγοράς νέων υποβρυχίων τύπου 214 από κοινού με το συμβόλαιο αναβάθμισης παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 214 και το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών τύπου Asrad, ενώ χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό Κάντα ότι το 1989 του έδωσε 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48.
Ακόμη, ο Π. Ευσταθίου υποστήριξε ότι για την προμήθεια των υποβρυχίων κατέβαλε χρήματα, καθ’ υπόδειξη της εταιρείας STN ATLAS, στους εξής:
1) Τον Παναγιώτη Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.
2) Τον Κωνσταντίνο Τζιώτη (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.
3) Τον Αλέξανδρο Μαδωνή (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4) Τον Γιώργο Θεοδωρουλάκη (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα Asrad ο κ. Ευσταθίου παραδέχεται ότι έδωσε μίζα στον κ. Κάντα που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού ύψους της προμήθειας.
Ο 83χρονος έμπορος όπλων τονίζει και πάλι ότι έπειτα από υπόδειξη των υπευθύνων της γερμανικής εταιρείας κατέβαλε χρήματα και στους εξής:
1) Τον Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.
2) Τον Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
3) Τον Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4)Τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4x4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ’ όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.
5) Τον Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
6) Τον Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα», είπε και γι' αυτή την υπόθεση ο κ. Ευσταθίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: