18/1/14

Εκλογές το 2016, ίσως και το 2015 …ή και νωρίτερα

 Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2015 και όχι κανονικές, ένα χρόνο αργότερα, με τη λήξη της τετραετίας.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση, έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, εάν «βλέπει» πρόωρες εκλογές, ο κ.Σαμαράς απάντησε: «εκλογές, ο ελληνικός λαός θέλει το 2016. Και η προσπάθειά μου είναι να γίνουν το 2016. Εκείνος που θα επιδιώξει να γίνουν το 2015, θα έχει και την πολιτική ευθύνη. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουν το 2015, μην κάνετε λάθος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να γίνουν το 2016».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την Προεδρική εκλογή (σ.σ. δηλαδή εάν δεν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή) ο κ.Σαμαράς μίλησε για πρώτη φορά την Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Την εκλογολογία πυροδότησε χθες και ο Κάρολος Παπούλιας όταν, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Προεδρικό Μέγαρο, έσπευσε να αποχαιρετήσει τους συνεργάτες του διότι, όπως είπε, παρίστατο για τελευταία φορά σε τέτοια εκδήλωση.

Η θητεία του λήγει τον Φεβαρουάριο του 2015 και η εκλογή του διαδόχου του πρέπει να γίνει “τουλάχιστον” ένα μήνα νωρίτερα (όπως ορίζει το Σύνταγμα).

Σύμφωνα με την …αριθμητική, επομένως, η μοναδική περίπτωση…να μη βρίσκεται ως οικοδεσπότης στο Προεδρικο Μέγαρο τον επόμενο Ιανουάριο, είναι να έχει γίνει νωρίτερα η εκλογή του διαδόχου του – δηλαδή πριν εκπνεύσει το 2014.

Κι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συζητώνται προκειμένου να αποφύγει η χώρα την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την “παραλυσία”.

Οπως ακριβώς είχε γίνει το 2009, όταν το επιχείρημα του Κώστα Καραμανλή για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να συμπράξει στην επανεκλογή του κ.Παπούλια  τον επόμενο Φεβαρουάριο. 

Προς επίρρωση, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνδράμει την εκλογή νέου προέδρου από την παρούσα Βουλή, αλλά από την επόμενη, όταν την πλειοψηφία θα έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. 

Δηλαδή, αφού μεσολαβήσουν εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: