22/1/14

Προς νέο δάνειο για τη κάλυψη των 11 δισ. της περιόδου 2014-15 – Μπλόκο στα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες. Βροχή η σφαλιάρες

Με την Eurobank να βρίσκεται στο "περίμενε " για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία μετατέθηκε για τις αρχές Απριλίου, πολλά σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από τον Αττικό Ουρανό σχετικά με το περίφημο νομοσχέδιο των τραπεζών, το οποίο για να κατατεθεί στην Βουλή θα πρέπει να ανακοινωθούν τα stress test των ελληνικών τραπεζών.
Για να ανακοινωθούν λοιπόν οι νέες ανάγκες των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, βάση του πορίσματος της BlackRock (η οποία έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο), κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει να έχουν καταλήξει ποιο θα είναι το ύψος των δεικτών βασικών ίδιων κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, όπως λέγεται στο παρασκήνιο,άλλες είναι οι προθέσεις της τρόικας και άλλες της ελληνικής κυβέρνησης. Η διάφορα αντιλήψεων για το ποιος θα επικρατήσει τελικά αφορά, επί της ουσίας, στα 10 δισ ευρώ που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η επικεφαλής του Αναστασία Σακελάριου.
Η κυβέρνηση επιθυμεί ο πήχης των δεικτών των τραπεζών να είναι χαμηλότερος ώστε οι τράπεζες να μην χρειαστούν τα χρήματα του ΤΧΣ  και με τα χρήματα αυτά να μπορέσει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014. 
Όμως η τρόικα θέλει οι δείκτες να είναι υψηλότεροι (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και να διατεθούν τα χρήματα του ΤΧΣ αποκλειστικά για τις ανάγκες των τραπεζών. 
Η μάχη θα είναι σκληρή μεταξύ των δυο πλευρών και κάνεις δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα αν και η προϊστορία έχει δείξει ότι η τρόικα πάντα νικάει στα σημεία. 
Επί της ουσίας υπάρχουν δυο σενάρια:
1) Το καλό σενάριο: Σύμφωνα με αυτό, οι δείκτες θα είναι χαμηλότεροι από ότι ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ με εξαίρεση την Eurobank. 
2) Το κακό σενάριο: Οι δείκτες θα είναι στο ύψος των απαιτήσεων της ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο ίσως μια, η ακόμα και δύο τράπεζες, να χρειαστούν νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ . Υπάρχει δε, το ενδεχόμενο η Eurobank να χρειαστεί κεφάλαια άνω των 2,5 δισ ευρώ.
Πηγές της κυβέρνησης λένε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να μειωθούν, σύμφωνα με την απαίτηση της ΕΚΤ, για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 8%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Επιπλέον, σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο της άσκησης, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτή να «τρέξει» με όριο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 6% -όπως ισχύει για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες- αντί του ορίου του 7% με το οποίο είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο stress test της BlackRock. 
Σημειώνεται ότι όσο υψηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας απαιτείται τόσο περισσότερα κεφάλαια πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες.
Υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα, αυτό του αναβαλλόμενου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η ΤτΕ προχώρησε στην αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου (100%) των τραπεζών έναντι του 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Ωστόσο, πρόκειται για καθαρά λογιστικό όφελος και για να έχει θετική επίδραση στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και να προσμετρηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να υπάρξει σχετική συμφωνία με την τρόικα. Η συμφωνία αυτή θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί.
Αν λοιπόν, τα 9 δισ. δεσμευτούν για τις επικείμενες ανάγκες των τραπεζών, ποσό που κρίνεται από την αγορά υπερβολικό, καθώς Πειραιώς και Alpha διαθέτουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων, σύμφωνα με αναλύσεις και εκτιμήσεις ξένων οίκων όπως η JP Morgan, που ήδη κινούνται ως σύμβουλοι των ελληνικών φορέων, μόνο η Εθνική και η Eurobank ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία δεν αναμένεται να υπερβούν τα 4 δισ. Το ΤΣΧ μάλιστα, με την εφαρμογή των δημοσίων προτάσεων στα warrants και των placements τραπεζικών μετοχών στη συνέχεια, θα μπορούσε να λάβει περισσότερα κεφάλαια πίσω.
Με τα δεδομένα αυτά, καθίσταται ερώτημα σοβαρό το πως και με ποιους όρους θα χρηματοδοτηθεί το κενό των 11 δισ. σε πρώτη φάση, εκτός εαν φτάσει στα 14 με την αναμενόμενη υστέρηση της αποκρατικοποίησης για τη περίοδο 2014-2015. Πιθανό λοιπόν, θεωρείται το δάνειο αλλά και η προσπάθεια εξόδου στις αγορές με τη βοήθεια γραμμής ESM μετά το καλοκαίρι. Αυτό όμως θα απαιτήσει συμφωνία και όρους που αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: