20/1/14

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους

Σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να επιφέρει η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας στις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων και ότι τα ποσά που παρακρατήθηκαν πρέπει να επιστραφούν με αναδρομική ισχύ και εντόκως.
Η επίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες στα δημόσια ταμεία, ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 100 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Οι περικοπές στους μισθούς των ενστόλων (αστυνομικών, στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστών) είχαν επιβληθεί με νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2012 και για την εφαρμογή του είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της.
Ο επίμαχος νόμος προέβλεπε εξοικονόμηση συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ από την μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάσει τα ειδικά μισθολόγια. Αν δικαιωθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι ειδικών μισθολογίων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, το ποσό αναμένεται να τριπλασιαστεί, δηλαδή να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: