20/1/14

Όρους για νέο δάνειο, ανεξάρτητα από το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα, ετοιμάζει η τρόικα

 «Το ψάρι στα χείλη» έχουν ψήσει οι απεσταλμένοι των δανειστών στους επιτελείς της κυβέρνησης. Στόχος τους είναι, όπως όλα δείχνουν, να εξασφαλίσουν εγγυήσεις και για την περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές (όποτε αυτές και αν διεξαχθούν), προκειμένου να «δέσουν» τη χώρα για να συνεχίσουν την καταβολή των επόμενων δόσεων.
Μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία έλευσης της τρόικας (μετατίθεται πλέον για τις αρχές Φεβρουαρίου εκτός νέου απροόπτου), αλλά, πριν ακόμη πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση πως αφήνουν κατά μέρος τα πρωτογενή πλεονάσματα και «ζητούν τον λογαριασμό» για τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Διαπιστώνουν πως λείπουν 13-14 δισ. ευρώ για να μπορεί τα Δημόσιο να αντεπεξέλθει στις δανειακές του υποχρεώσεις και ωθούν έτσι εμμέσως την Αθήνα να βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει νέο δάνειο, ώστε να επικαιροποιήσουν τις αξιώσεις τους με νέο Μνημόνιο, νέους όρους και νέες δικλείδες ασφαλείας, όποια έκβαση και αν έχουν οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Ουσιαστικά το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ της διετίας 2014 -2015 προσδιορίζει το ύψος του νέου δανείου, που χρειάζεται η Ελλάδα και το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα οδηγήσει στην υπογραφή του τρίτου κατά σειρά μνημονίου. Η Αθήνα επιμένει να θεωρεί ότι το κενό αυτό ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε πάντως να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας το Σάββατο ότι «δεν σκλήρυνε τη στάση της η Τρόικα, η στάση είναι ίδια από την αρχή». Στην πράξη όμως οι ελεγκτές «τηγανίζουν» την κυβέρνηση συνεχώς, αποφεύγοντας να απαντήσουν αν δέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η Αθήνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, δεν έχουν ακόμα απαντήσει ούτε καν αν δέχονται ως έχει το νόμο για τους πλειστηριασμούς που έσπευσε να θεσπίσει η κυβέρνηση.
Η τρόικα εμμένει επίσης ότι η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση. Διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800.000.000 ευρώ – 850.000.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300.000.000 ευρώ – 400.000.000 ευρώ.
 
Με τα δεδομένα αυτά πάντως, δεν αναμένεται πριν τα μέσα Φεβρουαρίου η έγκριση για την δόση των 6,7 δισ. προς τη χώρα μας (3,1 δισ. από την ΕΕ και 3,6 δισ. από το ΔΝΤ). Πηγαίνει έτσι πιο πίσω και όλο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Αθήνας για να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που το Μαξίμου και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας θα ήθελαν να έχει οδηγήσει σε αποφάσεις έως τον Ιούνιο το αργότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: