17/1/14

Φόρο υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις!

Φόρο υπεραξίας 15% καλούνται να πληρώνουν από φέτος οι ιδιοκτήτες που προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτου, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από τα Χριστούγεννα.

Αρμόδιος μάλιστα να υποβάλει τη σχετική δήλωση απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας καθίστανται ο συμβολαιογράφος ενώπιον του οποίου έγινε η μεταβίβαση. Τόσο η υποβολή της δήλωσης όσο και η απόδοση του φόρου θα γίνονται μέσω του διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
Επισημαίνεται ότι με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε και παράγεται το σημείωμα για πληρωμή του φόρου, όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση ωστόσο αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής δήλωσης και έπειτα από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), η δήλωση υποβάλλεται άμεσα στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά.

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση υποβάλλεται και ο φόρος αποδίδεται το αργότερο ως το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας, ενώ η δήλωση πρέπει να υποβληθεί και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.

Ειδικά πάντως για το 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια ΔΟΥ σε δύο αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στη ΔΟΥ και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης.
Οσον αφορά τη δήλωση, αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που διενεργεί την παρακράτηση του φόρου (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του/των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, τον χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: