Νέες ανατροπές ενόψει για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καθώς δεν μπορούν ακόμα να συμμαζευτούν οι "μαύρες τρύπες" των Ταμείων. Πληροφορίες απ' το υπ. Εργασίας τονίζουν ότι η ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία, που ανακοινώνεται και επισήμως σήμερα, θα αποτελέσει και το τελευταίο ανάχωμα στις πιέσεις της τρόικα για μεγαλύτερες περικοπές. Ως εκ τούτου από την επιτυχία της θα εξαρτηθεί και ο βαθμός "βιαιότητας" των νέων αλλαγών που θα υπάρξουν. Ήδη, όπως γράφει το "Έθνος" μέσα στο μήνα ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Οι ανατροπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ενώ θα ακολουθήσουν οι κύριες συντάξεις όπου αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμός.
Εξάλλου το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίησης μίας σειράς διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί.
1. Νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Οι αλλαγές θα κινηθούν σε διπλή κατεύθυνση:
α) Καθιερώνεται η "βασική σύνταξη" για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015 ύψους 360 ευρώ. Ένα ποσό που θα τροποποιείται ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται η "αναλογική" σύνταξη που αντιστοιχεί με την ασφαλιστική πορεία του κάθε εργαζόμενου.
β) Καταργούνται σταδιακά οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα, που ισχύουν σήμερα στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Στόχος να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις με δεδομένο ότι η μαύρη τρύπα στα κύρια Ταμεία φθάνει φέτος τα 2 δισ ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως εάν δεν βρεθεί ζεστό χρήμα άμεσα θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις κατά 8% με 10% ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
2. Εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας από το 2014. Το τελικό ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξετάζεται από μία σειρά δεδομένων, όπως είναι η οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης και φυσικά οι εισφορές που έχουν καταβληθεί. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξαντληθεί η έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε στο Ταμείο Πρόνοιας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να δρομολογηθούν νέες ανατροπές στο καταβαλλόμενο εφάπαξ.
3. Καθιέρωση "ατομικών λογαριασμών" για τους ασφαλισμένους στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις παροχές και το ψαλίδι σε εφάπαξ και επικουρικές πιθανόν να φθάσει το 20%.
4. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Η μείωση θα φθάσει τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.
ΚΕΑΟ
Εν τω μεταξύ στα μέσα του μήνα θα κάνει πρεμιέρα το νέο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών.
Για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, που υπολογίζονται σε 800.000.
Το συνολικό ποσό της οφειλής φτάνει τα 15 δισ ευρώ, ωστόσο μέχρι τώρα η νέα ρύθξμιση χρεών δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, αφού λιγότεροι από 20.000 οφειλέτες πέρασαν απ' το ... ταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου