2/4/11
Χρήστος Λαμπράκης και ο Ιωαννίδης – Η άγνωστη ιστορία στο κτίριο της ΕΣΑ…
Στις 26 Μαρτίου 2011 ο εκδότης του «Βήματος» Σταύρος Ψυχάρης παρενέβη με άρθρο του (με αφορμή τους ισχυρισμούς του Χάρη Βωβίδη, γραμματέα του μακαριστού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου στα περί εμπλοκής του Χρήστου Λαμπράκη στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 εναντίον του Αρχιεπισκόπου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής -στο πλαίσιο συζήτησης για τον Φάκελο της Κύπρου- ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέγνωσε έγγραφο που κατέθεσε στην ad hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου ο Χάρης Βωβίδης, σύμφωνα με το οποίο τρεις μέρες πριν από το πραξικόπημα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη των ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου. Κατά το έγγραφο, το οποίο σύμφωνα και με έγκυρες πληροφορίες μας θεωρείται πλαστό, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο εξοχικό σπίτι του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο.
Η σύσκεψη
Επικεφαλής της συσκέψεως ήταν (σύμφωνα με το έγγραφο) ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης (τον οποίον ο κ. Κουλίας χαρακτήρισε πολιτικό νου του πραξικοπήματος) και σε αυτή μετείχαν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης μαζί με επιτελείς του, ο εφοπλιστής Ποταμιάνος, αλλά και ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε “πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χήρα του Νίκου Σαμψών διέψευσε τη παρουσία του συζύγου της στην Ελλάδα. Και εδώ γεννώνται ερωτηματικά, αφού σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες ο Ν. Σαμψών ήταν στη χώρα μας εκείνη την περίοδο αλλά δεν πήγε ποτέ στον Πόρο.)
Ενδιαφέρον πάντως στην όλη ιστορία παρουσιάζει η γνώμη του κ. Ψυχάρη, που είχε αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» υπό το τίτλο “Μακάριος και ΧΔ. Λαμπράκης». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μόνη συνάντηση που είχε ο Χρήστος Λαμπράκης με τον «αόρατο δικτάτορα» έγινε το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 1973 «στο άντρο της ΕΑΤ-ΕΣΑ», όταν όργανα της Ασφάλειας είχαν μεταφέρει εκεί τρεις εκδότες ημερήσιων εφημερίδων: Τον Χρήστο Λαμπράκη (ΒΗΜΑ & ΝΕΑ), τον Τζώρτζη Αθανασιάδη (ΒΡΑΔΥΝΗ) και το Νάσο Μπότση (ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ). Οι τρεις εκδότες, κατά τον κ. Ψυχάρη είχαν συλληφθεί με εντολή του Ταξίαρχου Ιωαννίδη.
Στην αφήγηση αναφέρεται ότι ο Νάσος Μπότσης ψιθύριζε ανέκδοτα στον Χρήστο Λαμπράκη όση ώρα ο Ιωαννίδης εκφωνούσε λόγο για τις αγαθές προθέσεις της 21ης Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως από το πάζλ εκείνης της ημέρας λείπουν κάποιες εικόνες: Όπως ότι στις 25 Νοεμβρίου 1973, λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (…), δεν εκλήθησαν μόνο οι Λαμπράκης, Αθανασιάδης και Μπότσης, αλλά και οι Σάββας Κωνσταντόπουλος (Ελεύθερος Κόσμος) και Κύρος Κύρου (Εστία). Για τους ενθυμουμένους, οι δύο αυτές εφημερίδες θεωρούνταν την εποχή εκείνη φίλα προσκείμενες στο καθεστώς.
Επίσης δεν διευκρινίζεται ότι οι πέντε εκδότες δεν συνελήφθησαν αλλά εκλήθησαν στο γραφείο του Ταξίαρχου Ιωαννίδη στην ΕΣΑ. Και ότι μερικοί από τους εκδότες παρουσιάστηκαν με αυτοκίνητα που τους απέστειλε η ΕΣΑ για λόγους διαδικαστικούς και όχι γιατί είχαν προσαχθεί βιαίως.
Έλεγαν ανέκδοτα
Άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή σε όσα αναφέρονται είναι ότι οι εκδότες κατά τη διάρκεια της μικρής ομιλίας του Ιωαννίδη έλεγαν ανέκδοτα μεταξύ τους. Μάλλον μοιάζει δύσκολο να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει την υπόθεση από πολύ κοντά (…), όχι μόνο φανταστικά αλλά και περίεργα, λαμβανομένου υπόψη ότι (όπως και ο κ. Ψυχάρης αναφέρει) ο χώρος ήταν μικρός και υπήρχαν και υπήρχαν ένα γραφείο και μια καρέκλα, συν τις καρέκλες όπου κάθονται οι εκδότες. Επομένως η απόστασή τους από το δικτάτορα δεν μπορεί να ήταν μεγαλύτερη από δύο μέτρα. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι εκείνη την περίοδο ο ταξίαρχος Ιωαννίδης ήταν ακόμα πανίσχυρος, οι ευφυείς εκδότες μάλλον επέδειξαν σοβαρότητα, έστω και προσποιητή, παρά χαριεντιζόντουσαν.
Τέλος, αδιευκρίνιστη παραμένει η χρονική περίοδος που ο αείμνηστος Λαμπράκης εξορίστηκε στη Νάξο, αφού οι εφημερίδες που εξέδιδε, αν και ανήκουσες στον προοδευτικό χώρο, συνέχισαν να κυκλοφορούν χωρίς διακοπή καθ’ όλη την περίοδο της επταετίας.
Άξιο λόγου και απορίας πάντως είναι γιατί αυτό το κατά πάσα πιθανότητα πλαστό έγγραφο ανασύρθηκε αυτήν την εποχή και παρουσιάστηκε στην κυπριακή Βουλή. Ας ελπίσουμε ότι δεν αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων στη Μεγαλόνησο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου