25/4/11

Στη "σκιά" του πληθωρισμού τα χρηματιστήρια της Ασίας


Σε περιβάλλον υποτονικής συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς αγορές της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και της Ν. Ζηλανδίας παραμένουν κλειστές λόγω αργίας, ο δείκτης Nikkei κινήθηκε τη Δευτέρα με εναλλαγές προσήμου και σε στενό εύρος διακύμανσης, πριν κλείσει με οριακές απώλειες 0,1% στις 9.671,96 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε και ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix, που έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 840,68 μονάδες.

Το ενδιαφέρον της ιαπωνικής αγοράς εστιάζεται στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Bank of Japan, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προχωρώντας παράλληλα σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας για το 2011, από 1,6% σε 0,8%, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού του Μαρτίου.

Επιβαρυντικά για το ιαπωνικό ταμπλό λειτούργησαν επίσης δημοσιεύματα του τοποικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Nippon Steel Corp αναμένεται να εμφανίσει ζημιές 1,09 δισ. δολαρίων για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός και οι συνέπειές του στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών της Ασίας συνεχίζει να απασχολεί τις ασιατικές αγορές. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Σιγκαπούρη παρέμεινε στο 5% -αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνει σε επίπεδα μεταξύ 4,5% και 5% τους επόμενους μήνες και θα αποκλιμακωθεί στο β’ εξάμηνο του έτους- ένα επίπεδο που νωρίτερα εντός του Απριλίου είχε οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αποφασίσει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση (τοποθετώντας υψηλότερα το εύρος διακύμανσης για το δολάριο Σιγκαπούρης).

Στο μεταξύ, το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε τη Δευτέρα νέο ρεκόρ 29 ετών έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία AUD/USD να φτάνει έως το 1,0776.

Στα υπόλοιπα ασιατικά ταμπλό, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 1,08% και οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite σημείωσαν απώλειες 1,11% και 1,52%. Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex υποχώρησε 0,21%, ο Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύθηκε 0,83%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, σε ποσοστό 0,14%. Στην Ινδία, ο BSE Sensex ενισχύεται 0,19%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: