11/4/11

Τρεις συν μία ημέρες για τα νέα μέτρα


Τελικές αποφάσεις για τα πακέτα μέτρων ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα με τη μορφή νομοσχεδίων έως την Πέμπτη δρομολογεί η κυβέρνηση.

Η αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή για την Ουάσιγκτον όπου κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το χρονικό όριο ανακοίνωσης των μέτρων την προσεχή Πέμπτη.

Ασκούνται ενδοκυβερνητικές πιέσεις για ολιγοήμερη... επιμήκυνση των ανακοινώσεων ώστε να ηρεμήσουν τα «πνεύματα» μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όμως, πηγές περί τον πρωθυπουργό επισημαίνουν ότι χρόνος δεν υπάρχει καθώς υπάρχει δέσμευση ψήφισης των πακέτων έως το μέσο Μαίου και η Βουλή ενδιαμέσως κλείνει για το Πάσχα.

Τα μέτρα είναι έτοιμα, και έχουν λάβει τις «ευλογίες» της Τρόικας η οποία συνεχίζει και μετά την αναχώρησή της να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση, ενώ θα έρθει ξανά στην Ελλάδα αρχές Μαϊου, τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ομαδοποιηθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο ώστε να είναι ευκολότερη διαδικαστικά η ψήφισής του. Θα περιλαμβάνει τουλάχιστο 3 πακέτα ρυθμίσεων:

1. Το μεσοπρόθεσμο πακέτο της περιόδου 2012- 2015 που πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 22 δισ. ευρώ αρχικής αξίας έχει επανακοστολογηθεί σε περίπου 25 δισ. ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το επιπλέον ποσό «φωτογραφίζει» τα μέτρα του 2011 ή αν αυτά θα καθοριστούν μετά τις 26 Απριλίου που θα ανακοινώσει η Eurostat την αύξηση του ελλείμματος του 2010.

2. Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ που θα μειώσουν το χρέος.

3. Τα αναπτυξιακά – κοινωνικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των ευπαθών ομάδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά την κοινοποίηση των εισπρακτικών μέτρων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες περικοπές δαπανών προέρχονται από τις ΔΕΚΟ, τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου αλλά και από το ενιαίο μισθολόγιο. Μεγάλες είναι οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στα κονδύλια για την υγεία. Έχει χαραχθεί αναλυτικός κατάλογος εξοικονομήσεων ανά πεδίο και κωδικούς δαπανών υπουργείων και φορέων.

Οι ανακοινώσεις και οι κυβερνητικές συσκέψεις θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα. Σήμερα, ξεκινά η αναπτυξιακή «ώθηση» με την εγκαινίαση από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου της υπηρεσίας μίας στάσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα προγραμματίζεται άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Την Τρίτη, με αφορμή την άφιξη στην Αθήνα του Προέδρου του Κοινοβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανό να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Σχεδιάζεται συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και ακολούθως του υπουργικού συμβουλίου όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: