14/4/11

Smaghi (ΕΚΤ): Η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα θα είναι καταστροφική


Η όποια κίνηση της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει το χρέος της θα είχε καταστροφικές συνέπειες, πλήττοντας σοβαρά τις τράπεζες και την οικονομία, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

"Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, μια αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος", τόνισε ο Bini Smaghi σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore που δημοσιεύθηκε σήμερα.

"Η ελληνική οικονομία θα γονάτιζε, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα. Εν τέλει, εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τη μελλοντική της πορεία, δεδομένου ότι θα υποστεί τις χειρότερες συνέπειες. Ωστόσο, οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να την σπρώχνουν προς την καταστροφή".

Ο Bini Smaghi τόνισε επίσης ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη θα εξαρτηθούν από την οικονομία και τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι το ευρώ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 10% χαμηλότερα έναντι των βασικών νομισμάτων σε πραγματικούς όρους.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble φέρεται να δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν "επιπρόσθετα μέτρα" αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εάν η ανάλυση της ΕΚΤ και της Κομισιόν τον Ιούνιο δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Ifo: Κοντά στη χρεοκοπία η Ελλάδα, "απύθμενο πηγάδι" η Πορτογαλία

"Επίσημη πτώχευση" περιμένει από την Ελλάδα στο "κοντινό μέλλον" ο επικεφαλής του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Ifo, ενώ σημειώνει ότι η διάσωση της Πορτογαλίας θα μπορούσε να γίνει ένα "απύθμενο πηγάδι" για τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σημειώνει παράλληλα ότι υπάρχει κίνδυνος η κρίση να μεταδοθεί και στην Ισπανία λόγω της έκθεσης των ισπανικών τραπεζών στην Πορτογαλία.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι πιθανό να χάσει ένα μεγάλο μέρος από τα "πολλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ" που διέθεσε στις προβληματικές χώρες της περιφέρειας μέσω των προγραμμάτων διάσωσης, εκτιμά παράλληλα ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ifo.

"Φοβάμαι ότι η Γερμανία δεν θα πάρει πίσω πολλά από αυτά τα χρήματα και στο τέλος θα αναγκαστεί να τα προσθέσει στο χρέος της", δήλωσε.

Ο Sinn επαναλαμβάνει ότι περιμένει "επίσημη πτώχευση" στην Ελλάδα στο "κοντινό μέλλον". Ο ίδιος τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους από την διάσωση της Πορτογαλίας ο Sinn προειδοποίησε ότι η κατάσταση εκεί "είναι πολύ παρόμοια με την Ελλάδα", λόγω του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και τον αρνητικό ρυθμό των αποταμιεύσεων.

"Μπορεί να είναι ένα απύθμενο πηγάδι", υπογράμμισε. "Οι αγορές πιστεύουν ότι η πτώχευση της Πορτογαλίας γίνεται πιο πιθανή".

Η Πορτογαλία "αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους αν τα μέτρα λιτότητας αναβληθούν", δήλωσε. "Όσο περισσότερο ρέουν ξένες πιστώσεις στην Πορτογαλία, τόσο περισσότερο ξένο χρέος θα συσσωρεύεται και η Ευρώπη θα απομακρύνεται από μια λύση για τα προβλήματα της".

Δήλωσε πάντως ότι στηρίζει την προσωρινή οικονομική βοήθεια προς την Πορτογαλία αν και υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να "συνετιστεί" με "γενναιόδωρη βοήθεια για δύο χρόνια, σταδιακά haircuts για το χρέος που ωριμάζει σε συνδυασμό με πιο περιορισμένη βοήθεια από το τρίτο έτος και στη συνέχεια".

"Είναι καιρός η Πορτογαλία να σταματήσει να ζει πέρα από τις δυνατότητες της", τόνισε.

Σημειώνει τέλος ότι η κρίση χρέους θα μπορούσε να μεταδοθεί και στην Ισπανία καθώς "οι ισπανικές τράπεζες φαίνεται να έχουν μεγάλη συμμετοχή στην Πορτογαλία".

"Υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης", σημείωσε "Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας είναι πολύ μεγάλο για να είναι διατηρήσιμο. Και η Ισπανία θα πρέπει να υποβληθεί σε μια περίοδο λιτότητας".

S&P: Εχει αυξηθεί το ρίσκο αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Στη διαπίστωση ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προχώρησε ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Moritz Kraemer.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο αναλυτής επισήμανε πως πλέον είναι πιο ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ίδιος, σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Zeit, έδινε πιθανότητες μία προς τρεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: