24/4/11

Διευκρινίσεις για το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα ζητούν Ε.Ε και ΔΝΤ


Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητούν Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εκτενές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποκρατικοποιήσεων αλλά δεν κατέστησε ξεκάθαρο πως προτίθεται να επιτύχει τον στόχο της αποταμίευσης 3 επιπλέον δισ. ευρώ το τρέχον έτος και άλλων 23 δισ. ευρώ τα έτη 2012 – 2015.

«Έχουν κάνει απλά κάποια πρώτα βήματα. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής στις προσδοκίες μας», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters πηγή από τις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι «Το Κοινοβούλιο όπως κι εμείς, αναμένουμε πολλά περισσότερα (πριν την έγκριση του προγράμματος στα Μέσα Μαΐου)».

Σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να περιγράφει λεπτομερώς τα μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους καθώς και τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για το κάθε υπουργείο έως το 2014.

Σημειώνεται ότι, κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται αν επισκευθεί την Αθήνα στις αρχές Μαΐου προκειμένου να αποφανθεί για το αν η χώρα έχει σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο ώστε να εγκριθεί η αποταμίευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποτελέσει το βασικό σημείο στο οποίο θα εστιάσουν οι ελεγκτές.

«Αν έχουμε αμφιβολίες σχετικά με το πρόγραμμα ή αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, θα είμαστε ειλικρινείς στην αξιολόγησή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.


Trichet: Μονόδρομος για την Ελλάδα η εφαρμογή των μέτρων

Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα λιτότητας, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean ClaudeTrichet, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των ελληνικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν τις ελληνικές αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, ο Trichet τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς και της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών σε ολόκληρη την περιοχή. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι υπαρκτό και αντιληπτό από τους Ευρωπαίους πολίτες. Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, ο Trichet δήλωσε ότι σκοπός της απόφασης αυτής ήταν η αποτροπή των δευτερογενών επιπτώσεων του πληθωρισμού ενώ σημείωσε ότι δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: