28/4/11

Δυσάρεστα νέα από τον κ. Bernanke για Ευρωζώνη και Ελλάδα


Η απόφαση της FED να συνεχίσει χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα της νομισματικής πολιτικής της, όπως το παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, δημιουργεί προϋποθέσεις συνέχισης της διολίσθησης του δολαρίου και του εισαγόμενου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ηδη μετά την πρώτη συνέντευξη του προέδρου της FED το δολάριο συνέχισε την πτωτική του τάση έναντι των εξι βασικότερων νομισμάτων και του ευρώ. Εκτιμήσεις της αγοράς συναλλάγματος δίνουν ως πιθανό σημείο συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου τα 1,5 δολ/ευρώ και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις πιέσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης και θα ενισχύσει την τάση της ΕΚΤ για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες καθώς οι τιμές πρώτων υλών, τροφίμων και καυσίμων θα συνεχίσουν να κινούνται αντίστροφα σε σχέση με το δολάριο.

Συνολικά η συνέχιση της διολίσθησης του δολαρίου αυξάνει τις πιέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης καθώς καθιστά δυσκολότερη την θέση των υπερχρεωμένων οικονομιών που βρίσκονται σε ύφεση στον ευρωπαϊκό νότο.

Για την Ελλάδα η πίεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη καθώς δυσκολεύει το οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τον τουρισμό από τρίτες εκτός ευρωζώνης χώρες, ακυρώνοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μεγαλύτερες εισροές από οικονομίες της περιοχής του δολαρίου.

Το κρισιμότερο όμως είναι ότι υπό τις συνθήκες αυτές θα συνεχίσει η ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων και των βασικών εισαγόμενων τροφίμων και θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του πληθωρισμού ο οποίος παραμένει στην Ελλάδα διπλάσιος σχεδόν σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αν μάλιστα οι πληθωριστικές τάσεις στην ευρωζώνη υποχρεώσουν την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω σύντομα τα επιτόκια τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί και στο επίπεδο της υπερχρέωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: