15/4/11

Ποιες εταιρείες αποκρατικοποιούνται?


Πλήρη αποκρατικοποίηση για τον ΟΤΕ και νέα πώληση πακέτων μετοχών για ΔΕΗ και εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα είναι τα πρώτα βήμα του οικονομικού επιτελείου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ με στόχο έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.
Οι εταιρείες αυτές θα είναι οι πρώτες που αναμένεται να ενταχθούν και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο 2011 -2015 μαζί βέβαια με τις ήδη γνωστές αποκρατικοποιήσεις μη εισηγμένων εταιρειών και την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Για τον ΟΤΕ

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ προγραμματίζεται να προχωρήσει ή πώληση ποσοστού έως και 13% από το συνολικό 16% που διαθέτει το δημόσιο και 4% που κατέχει το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Ο στόχος είναι να μείνει στο δημόσιο ένα ποσοστό 5% ή λίγο παραπάνω προκειμένου να διατηρήσει ένα μίνιμουμ δικαίωμα βέτο στην λήψη αποφάσεων του οργανισμού. Αυτό τουλάχιστον προέβλεπε η συμφωνία που είχε κάνει το 2008 το ελληνικό δημόσιο με την Deutsche Telekom

Ο γερμανικός κολοσσός κατέχει σήμερα το 30 % του ελληνικού Οργανισμού μετά και την πώληση επιπλέον 5% τον καλοκαίρι του 2009 και εκ των πραγμάτων θα είναι ο πρώτος - αν όχι ο μοναδικός διεκδικητής του νέου πακέτου μετοχών που θέλει να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο.

Τούτο διότι με βάση τη συμφωνία η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom θα γίνει με υπερτίμημα ( premium ) έναντι της τιμής αγοράς 15%. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2011 και έχει ως μοναδικό πρόβλημα τη σημερινή χαμηλή αποτίμηση του ΟΤΕ αφού και ως διαδικασία μπορεί να γίνει χωρίς την μεσολάβηση συμβούλου. Τούτο διότι δεν πρόκειται για νέα αποκρατικοποίηση αλλά και συνέχιση της συμφωνίας με τη γερμανική εταιρεία.

Περίπλοκα στη ΔΕΗ

Στην ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αφού μετά τις τρεις απανωτές αποκρατικοποιήσεις της εταιρείας την περίοδο 2002 -2003 το θέμα είχε παγώσει με το ποσοστό του δημοσίου να παραμένει στο 51%. Ο σημερινός σχεδιασμός προβλέπει την πώληση ενός ποσοστού 10 % ή 17% της εταιρείας.

Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει η κατ' αρχήν είσοδος στρατηγικού επενδυτή ο οποίος ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπογραφεί θα μπορεί να αποκτήσει μελλοντικά μεγαλύτερο μέρος της διοίκησης της επιχείρησης. Στη δεύτερη περίπτωση, την πώληση δηλαδή του 17% της επιχείρησης το ποσοστό του δημοσίου μειώνεται στο 34% και πλέον κατέχει μόνο το δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές αποστάσεις και υπό προϋποθέσεις την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης . Αρμόδια στελέχη δήλωναν ότι η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν θα θίξει σε τίποτα τις σημερινές κοινωνικές παροχές της ΔΕΗ.

Στις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ το σχέδιο που υπάρχει προβλέπει μια μορφή σύμβασης παραχώρησης που θα αποφέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο ενώ παράλληλα θα συμπληρώσει και τις ελλιπείς υποδομών των δύο εταιριών.

Το σχήμα αυτό προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή τόσο για την ΕΥΔΑΠ όπου το δημόσιο έχει το 61,4% όσο και για την ΕΥΑΘ όπου το ποσοστό του δημοσίου είναι 74,02% με ένα μερίδιο στο οποίο θα έχει και ένα κομμάτι της διοίκησης με το δημόσιο να συνεχίζει να ασκεί έλεγχο. Ο ιδιώτης επενδυτής εκτός από το μερίδιο τα κέρδη και στα μονοπώλια διάθεσης νερού στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα θα αναλάβει και την υποχρέωση συμπλήρωσης των υποδομών τους.

ΟΛΠ και ΟΛΘ

Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό θα υπάρχει πρόβλεψη για την επιπλέον αποκρατικοποίηση τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ αλλά μέσα στο 2012 και αφού πρώτα οι δύο οργανισμοί καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος.

Όσο για τον ΟΠΑΠ παραμένει η θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω αποκρατικοποίησης του Οργανισμού τουλάχιστον για την παρούσα φάση. Τούτο διότι ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να διαχειριστεί τις νέες άδειες για τα τυχερά παιχνίδια που αφορούν τον Ιντερνετικό στοίχημα αλλά και τα νέου τύπου «φρουτάκια» μετά το μπλοκάρισμα του νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟk

Στάση αναμονής για το 34,4% των ΕΛ.ΠΕ.

Στάση αναμονή τέλος κρατά το δημόσιο και για το 34,4% των ΕΛΠΕ. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι με ορατή μια νέα μίνι πετρελαϊκή κρίση και τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το δημόσιο θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό βραχίονα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών στις αγοράς καυσίμων. Τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να παίξουν αυτό τν ρόλο και κατά συνέπεια παγώνει προς το παρόν κάθε ιδέα νέας αποκρατικοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: