19/4/11

Άντλησε 1,625 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο


Κατά 3,45 φορές υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων.

Η Ελλάδα διέθεσε τίτλους αξίας 1,625 δισ. ευρώ με απόδοση 4,10%. Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,85%.

Η αξία των συνολικών προσφορών ήταν 4,316 δισ. ευρώ, με το αρχικό ζητούμενο ποσό στα 1,25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που διατέθηκε αφορά -σε ποσοστό 30%- μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 26η Απριλίου 2011.

Τα σχόλια των αναλυτών

Οι ανησυχίες ότι η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Ελλάδας θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων σε «δυσθεώρητα ύψη» δεν επαληθεύτηκαν, σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank, Richyard McGuire.

Ο McGuire σχολιάζει, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι ενώ η μέση απόδοση διαμορφώνεται στο 4,1% και είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη της προηγούμενης δημοπρασίας στις 15 Φεβρουαρίου, είναι ίδια με τις αποδόσεις των δημοπρασιών που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιανουαρίου και στις 16 Νοεμβρίου.

Συνεχίζει δε, υποστηρίζοντας ότι ενώ το αποτέλεσμα της δημοπρασίας δεν θα καταφέρει να αλλάξει τις προσδοκίες για κάποιας μορφής βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση, δεν επιδεινώνει την κατάσταση στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά της η αναλύτρια της UniCredit Bank στο Λονδίνο, Chiara Cremonesi εκτιμά ότι η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων «ήταν ικανοποιητική, σε αντιστοιχία με την τάση των ελληνικών δημοπρασιών».

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, υποστηρίζει ότι η η σεναριολογία για την αναδιάρθρωση και οι έντονες πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δημοπρασία, καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε ισχυρή και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,1%, πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο της δευτερογενούς αγοράς και μόλις 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

«Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην απόδοση της δημοπρασίας και τη δευτερογενή αγορά», σημειώνει η αναλύτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: